Gündem

Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat: Çocuk kitapları linç kurbanı

"Poşete konularak, 'Biz tamamen yasaklamıyoruz ama aslında okumasanız daha iyi, siz anladınız onu' denmiş olunuyor

27 Haziran 2022 11:43

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, iktidar basınının AKP yönetiminde olduğu dönem boyunca İBB tarafından desteklendiğini belirterek, "Son yerel seçimlerde İstanbul’u iktidarın kaybetmesi sonrası iktidar basınının manşetlerle gösterdiği direnişin arkasında hem siyasal hem de ranta dayalı gerekçeler vardı yani. Ballı kapı bir anda kapanmış, hortum kesilmişti.

O günden itibaren iktidar gazeteleri İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu yıpratmayı esas alan bir yayıncılığı aralıksız sürdürdüler. Kutuplaşmanın ve rant kavgasının şehvetiyle sürdürülen bu savaşın kurbanları arasına son olarak çocuk yayıncılığı ve bu yayıncılığı yıllardır büyük emekle sürdüren bir yayınevi de girdi." diye yazdı.

Yeni Akit gazetesinin "Bu kitabı İBB’nin çocuk raflarına nasıl koydunuz? Gözler rezil ifadeleri çeviren Müren Beykan’da!" başlığıyla yayınladığı haberde İBB'nin kitap raflarındaki 'Çıtır Çıtır Felsefe' kitabının hedef alındığına işaret eden Polat, "Yeni Akit’in haberinde “Çıtır Çıtır Felsefe” serisinin “Aşk ve Dostluk” kitabında yer alan ve çocukları cinsel taciz konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan bir bölüm, sanki pornografik içerikmiş gibi çerçevelenerek sunuluyor. Ardından sosyal medya üzerinden köpürtülerek linç kampanyasına dönüştürülüyor. “İBB Kitapçısında skandal kitap satışı”, “Ekrem İmamoğlu’nun eşi, video çekip önermişti...”, “İBB kitapçısında skandal bitmiyor” başlıkları birbirini izliyor.

Amaçlanan hemen oluyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından, Günışığı Kitaplığı’nın “Çıtır Çıtır Felsefe” dizisinin 7 kitabı (Aşk ve Dostluk, Beden ve Akıl, Cesaret ve Korku, Diktatörlük ve Demokrasi, İyi ve Kötü, Küçükler ve Büyükler, Oğlanlar ve Kızlar) muzır ilan edilerek, yalnızca 18 yaşından büyüklere poşet içinde satılacağına oy birliğiyle karar veriliyor. Karar, 24 Haziran 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanıyor.

Böylelikle bir yayınevi, yöneticisi ve çevirmeniyle kriminalize edilirken, 25’ten fazla ülkede yayımlanmış ve yazarı Brigitte Labbé’nin, Fransa’da ülkenin en yüksek devlet nişanı olan Legion d’Honneur ödülü ile onurlandırılmış olan kitapları, Türkiye’de sakıncalı sınıfına sokuluyor. Poşete konularak, “Biz tamamen yasaklamıyoruz ama aslında okumasanız daha iyi, siz anladınız onu” denmiş olunuyor.

Hemen ardından, yayınevine bilgi dahi verilmeden kitapların İBB İstanbul Kitapçısı tarafından satışının durdurulmuş olması üzerinde durulması gereken başka bir olgu. Bu düzeyde köpürtülen bir meselede İBB İstanbul Kitapçısının ‘yukarıya’ sormadan satışı durdurması biraz düşük bir ihtimal. 26 yıldır varlığını sürdüren Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlanan ve yıllardır hem öğrenciler hem de eğitimciler ve ebeveynler tarafından okunan bir kitap serisi için neden hemen otosansür yoluna gidiliyor?" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...