Kültür-Sanat

'Evinde' sergisi cumartesi günü açılıyor

23 Haziran 2023 20:59

Bağımsız sanat oluşumu gri alan, dokuz sanatçıdan oluşan, içlerinde farklı teknikte eserlerin yer aldığı Evinde isimli sergisini açmaya hazırlanıyor. Sergi açılışı 24 Haziran Cumartesi günü gerçekleşecek.

Çoğulcu bir perspektif ile yola çıkan gri alan, 2023 yılının ikinci sergisini Ayvalık’taki mekanında sergilemeye hazırlanıyor. 24 Haziran Cumartesi günü izleyicileriyle buluşacak Evinde isimli serginin açılışı saat 19.00’de gerçekleşecek.

Küratörlüğünü Öykü Güneş yaptığı Evinde Sergisi kimliğin müphemliğini tartışmaya açmak istiyor. Sergi ismini Zygmunt Bauman’ın Kimlik isimli kitabından alıyor. Kitap yer alan ve serginin ismine ilham veren pasaj şu şekilde:

“Kimlikler havada salınıp durur; bazılarını kişi kendisi seçerken diğerleri etraftakiler tarafından şişirilip fırlatılır ve kişi birincileri ikincilere karşı korumak için sürekli uyanık olmak zorundadır ve müzakereden geriye sonsuz bir denge oyunu kalır. Kişi böylesine müphem koşullarla başa çıkmak için ihtiyaç duyulan zorlu becerileri ne kadar çok geliştirir ve onlara hakim olursa, keskin uçlar o kadar körelir ve o kadar az acı verir; güçlükler bunaltıcı ve bezdirici olmaktan çıkar. Kişi kendini her yerde chez soi, yani ‘evinde’ hissetmeye başlayabilir – fakat kişinin ödemesi gereken bedel, artık hiç bir yerin kendisi için gerçekten ve tam anlamıyla yuva olamayacağını kabullenmektir-.”

Bu sezonun ikinci sergisinde dokuz sanatçı yer alıyor. Sanatçıların birçoğu sergi açılışında Ayvalık’taki sanat mekanında buluşacak.

Sergide yer alan sanatçılar: Ceyda Göksal, Deniz Karakurt Şekerci, Deniz Varlı, Etem Şahin, Furkan Öztekin, Kerem Çoban, Pamirhan Yıldıran, Serap Alakaz, Uraz Er

Bundan önce Muğlak, Dekadans, Resim Seçkisi, Bahar Seçkisi, Pride, Bellek, Şimdi Burada Olsaydım ve Bahar Seçkisi II isimlerinde sekiz sergi düzenleyen gri alan, aynı zamanda iki sergiyi de İzmir’de Soweto’da izleyicileri ile buluşturdu. Söyleşiler, tiyatro ve sinema gösterimleri gerçekleştirdi.

gri alan nedir?

*Belirsizlik gibi görünen ve arada kalmışlığı ifade eden “gri”, içinde tüm renkleri ve olasılıkları bulundurabilecek kapsayıcı ve akışkan bir çatı kavramdır.

gri alan, ana akım galerilerin aksine çoğulcu, tartışmaya alan açan, queer bir mekan olma niyetiyle yola çıktı. Günlük hayatın akışı içinde sanat izleyicisini, Ayvalık’ın bir sokak köşesinde karşılayarak, güncel sanatın “mesafeli” algısını bozmak üzerine bir alan açacak. Çoğulcu bir perspektif ile yola çıkan gri alan, kolektif bir proje oluşturmak isteyen sanatçılara fikir paylaşım alanı olmak istemektedir. Yıl boyunca düzenli/düzensiz zamanlarda karma ya da solo sanatçıları mekanında ağırlamaktadır.

Ayvalık’ta Sakarya Mahallesi Cumhuriyet Caddesi No: 118/A adresinde konumlanan gri alan’ın Instagram hesabını da buradan takibe alabilirsiniz.

1- Sergi afişi

2- Furkan Öztekin, Pink Journey (Same Place) I&Iı, Digital Collage, 2022

3- Ceyda Göksal, “Onarmalı mı yıkmalı mı?”, 267 x 62,5 cm, tuvalet

kağıdı, tutkal, 2018