Dünya

Everest'te kaybolan dağcı ölü bulundu

23 Mayıs 2024 11:03

T24 Dış Haberler

Everest Dağı'nın zirvesi yakınlarında kaybolan Kenyalı dağcı ölü bulundu.

40 yaşındaki Joshua Cheruiyot Kirui ve 44 yaşındaki Nepalli rehberi Nawang Sherpa oksijen desteği olmadan Everest'in zirvesine tırmanmaya çalışırken kaybolmuştu. 

Dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest'e tırmanmak, deneyimli dağcılar için bile son derece zor ve riskli görülüyor.

Nepal gazetesi Himalayan Times, Sherpa'nın ana kampa dönmeyi reddettiğini, anormal davranışlar sergilediğini, geri dönmeyi ve şişelenmiş oksijen tüketmeyi reddettiğini aktardı. Ana kamp yetkilileri gazeteye, ikiliyle iletişimin kesildiğini söyledi.

Kirui, Instagram'daki son gönderisinde, ilave oksijen olmadan Everest'i fethedebileceğine olan güvenini dile getirerek, "Oksijensiz bir girişim, özel hazırlıkları ve riskleriyle birlikte gelir; fiziksel olarak vücudum hazır." diye yazdı.

Kirui'nin girişimi hakkında düzenli olarak güncellemeler paylaşan Kenyalı dağcı arkadaşı James Muhia, X'te (eski adıyla Twitter) "Kardeşimiz şimdi dağda dinleniyor. Uzun bir geceydi" diye yazdı. 

Kirui'nin ölümü aynı hafta içinde Everest'te kayda geçen dördüncü ölüm oldu. Himalayan Times'ın haberine göre, bir Rumen dağcı, bir İngiliz dağcı ve onun Nepalli rehberi de aynı hafta aynı güzergahta ölü bulundu.