Sağlık

Evde serum uygulaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir

Uzman hekimler, hastane koşullarında hastalar için bir tedavi planlamadan önce gerekli tahlil ve tetkikleri yapar

25 Ocak 2024 11:03

Kış aylarında toplu ortamlarda bulunanlar, enfeksiyon kaynaklı hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelebilirler. Bu nedenle, bağışıklığı güçlendirmek amacıyla vitamin takviyeleri almayı düşünenlerin, bu uygulamaları bilinçli bir şekilde yapmak için önce bir uzman doktora danışmaları önemlidir. Bu konuda Doç. Dr. Erdal Dilekçi, ağızdan veya damar yoluyla vitamin takviyesi almanın sağlık durumunuza uygunluğunun değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Yasal olmayan birçok uygulama yapılıyor"

Son dönemde yaygınlaşan bağışıklık serumları ve vitamin takviyelerinin, sağlık profesyonellerinin denetiminde alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Erdal Dilekçi, şunları söyledi:

"Kişiden kişiye farklılık gösteren ve alerjik reaksiyonlara neden olabilen bu uygulamaların, sağlık profesyonelleri tarafından, gerekli test ve tetkikler yapılmadan uygulanması önerilmez. Evde sağlık hizmetleri genellikle iğne yapma veya serum takma işlemleri içermez. Bu tür uygulamaların, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilen sağlık merkezlerinde ve yetkilendirilmiş kişilerce gerçekleştirilmesi gereklidir. Evde sağlık hizmeti daha çok yara bakımı, pansuman, sonda takma gibi temel işlemleri içermelidir. Herhangi bir komplikasyon durumunda müdahale edebilmek için gerekli teknik ekipman ve uzman gözetimi bulunmaması, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir."

"Mucizevi vaatlere değil, tıbbi dayanaklara itibar edilmeli"

Vücudun bağışıklık sistemini destekleyen güncel uygulamaların tıp literatüründe kanıtlanmış olumlu etkilerinin olduğunu belirten Dilekçi, şöyle devam etti:

"Serum ve vitamin takviyeleri, satıcı şirketler tarafından gerçek dışı iddialarla pazarlanmaktadır. Bu yanıltıcı bilgilere dayanarak yurttaşlarımız, kendileri ve çocukları için bu ürünlere yoğun ilgi gösterebiliyorlar. Örneğin, klinik ortamlarda kullanılan glutatyon tedavisi, ozon terapi ve C vitamini takviyelerinin bilinen olumlu etkileri vardır. Ancak, bu uygulamaların tek başına her türlü sağlık sorununu çözeceği düşüncesi yanlıştır."