Ekonomi

Ev kadınları için yeni emeklilik sistemi: Şartlar ne, ne zaman çıkacak?

02 Şubat 2024 10:27

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, ev kadınlarının prim desteği sağlanarak, sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi ve bu sayede emeklilik hakkı elde etmesine yönelik düzenleme ile ilgili yazdığı yazısında, "Primin 3’te 1’ini devlet karşılayacak. Tabi bu destek, asgari ücret ile sınırlı olacak" dedi. 

En az ödenecek primin brüt asgari ücretin yüzde 32’si; en fazla ödenecek prim ise brüt asgari ücretin 7.5 katının yüzde 32’si kadar olduğunu belirten Doğan, yazısında şunları söyledi:

"Bugünkü asgari ücret üzerinden hesaplarsak, isteğe bağlı sigorta yaptıracak ev kadınları aylık en az 6.400 lira prim ödeyecek. Primlerini yüksekten ödemek isteyenler ise aylık 48 bin lira üzerinden sigortalı olabilirler. Ya da 6.400 lira ila 48 bin lira arasında istedikleri bir tutar üzerinden de isteğe bağlı sigorta primi yatırabilirler.

Aktif bir sigortası ve sosyal güvencesi olmayan ev kadınları yine isteğe bağlı sigorta kapsamında sosyal güvenlik sistemine dahil edilecek. Fark şu; primin 3’de 1’ini devlet karşılayacak. Yani, ödenecek prime devlet desteği var. Bu destek, asgari ücret ile sınırlı olacak."

Yazının tamamını okumak için tıklayın