Dünya

Etiyopya için "yeni bir şafak": Ülkeyi kıtlığın eşiğine getiren iç savaşın tarafları, ateşkes anlaşması imzaladı

Tigray güçleri, zaman içinde silahsızlanıp federal orduya katılmayı kabul etti

03 Kasım 2022 08:39

T24 Dış Haberler

Etiyopya'da binlerce kişinin ölümüne sebep olan ve ülkeyin kıtlığı eşiğine getiren iç savaşta taraflar ateşkes için anlaşmaya vardı. 

Afrika Birliği, anlaşmayı "yeni bir şafak" olarak nitelendirdi.

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre Etiyopya hükümeti ve Tigray güçleri arasındaki anlaşma, yardımların gerekli bölgelere gitmesinin önünü açacak. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre Tigray bölgesinin kuzeyinde yaşayan insanların yüzde 90'ının gıda yardımına ihtiyacı var. Verilere göre bölgedeki çocukların yüzde 90'ı malnütrisyon yaşıyor. 

BBC, ateşkes anlaşması çok büyük bir adım olsa da dünyanın temkinli yaklaşacağını belirtti. Taraflar daha önce ağustos ayında ateşkes sağlamış, daha sonra hem hükümet hem Tigray güçleri ateşkesi ihlal etmişti. 

Bu sefer, anlaşmada daha büyük taahhütlere yer verildi. Hem Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF), hem Etiyopya hükümeti bir silahsızlanma planı ve tüm yardım ile sistemlerin tekrar hayata döndürülmesi için imza attı. 

"Etiyopya'nı sadece bir ulusal savunma gücü vardır" denilen anlaşmada Tigray Halk Kurtuluş Cephesi silahsızlanmayı, dağılmayı ve daha sonra federal orduya katılmayı kabul etti. 

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, anlaşmayı "çok önemli" olarak nitelendirdi ve uygulayacağına dair söz verdi.

TPLF ve Abiy Ahmed çekişmesi

Bir dönem ülke siyasetinde etkin güç olan TPLF, Başbakan Abiy Ahmed'in 2018'de başa gelmesinden sonra ülkenin en büyük etnik grupları olan Amhara ve Oromoları iktidarda temsil eden partilerle siyasi çekişme içine girmişti.

Güney, Amhara, Oromiya ve Tigray eyaletlerindeki yerel partilerin oluşturduğu Etiyopya Halkları Devrimci Demokratik Cephesi (EPRDF) koalisyonunu lağveden Ahmed, daha sonra ulusal Refah Partisi'ni (PP) kurmuştu.

Yeni partiye katılmayı reddeden TPLF, yerel seçimleri zamanında düzenlemiş, genel seçimleri erteleyen Abiy Ahmed ve hükümetinin ise gayri meşru olduğunu ilan etmişti.

TPLF, federal hükümetin kendi bölgesindeki hakimiyetini tanımasını, savaş suçlularının yargılanmasını ve Tigray halkına kendi kaderini tayin etme imkanının verilmesini istiyordu.