Dünya

Eski Rus casusu, hedeflerini nasıl manipüle ederek baştan çıkardığını anlattı: Anne olmak istediğim için casusluğu bıraktım

22 Mayıs 2024 14:10

T24 Dış Haberler

New York Post'un haberine göre, eski bir Rus "seks casusu" olduğu iddia edilen eski Rus vatandaşı Aliia Roza, hedeflerini usta bir manipülatör olarak büyüledikten sonra o yıllarla ilgili sessizliğini bozdu. 

Anılarını "To Die For" adlı yeni podcast'inde anlatan Roza, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından eğitildiği iddia edilen bir baştan çıkarma ajanının, söz konusu eğitimleri, teknikleri, hedefleri ve görevleri hakkında ilk kez konuştuğunu belirtti. 

Roza, Fox News Digital'e "Yirmi yılı aşkın süredir sessiz kalıyorum. Fakat bazı nedenlerden dolayı artık sessizliğimi koruyamadım. Bunca travmayı yaşamama rağmen artık bu acıyla yaşayamıyordum. Küçük oğlumla Moskova'dan kaçtım. Hayatımın en büyük başarısı ebeveyn olmaktır. Bunu deneyimlemek istedim. Bir aile kurmak istedim. Çocuk sahibi olmak istiyordum. Ve bunu yapmama izin verilmedi. Sonra şunu fark ettim, tek bir hayat yaşıyordum. Artık inanmadığım bir şey için hayatımı feda etmek istemedim. İşte o an kaçma olasılıklarını aradığım andı" diye konuştu. 

Başlarda kendini "vatansever" hissettiğini anlatan Roza, Sovyetler Birliği'nde yüksek rütbeli bir subayın kızı olarak dünyaya geldi. Büyükbabası İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı savaştı ve babası 45 yılı aşkın bir süredir yüksek rütbeli bir subay olarak hayatını sürdürüyor. Roza, çocukluğunda yüksek rütbeli subayların çocuklarına yönelik özel bir hükümet programında yer aldığını söyledi.

Roza, "Bir zamanlar moda tasarıma yönelik büyük hayallerim vardı ama sonrasında başka seçeneğim olmadı. Babam hayatımı seçti. Çok küçük yaşlardan itibaren dövüş sanatları, fiziksel aktiviteler gibi farklı şeyler yapmak üzere eğitildim. Ailenizde yüksek rütbeli bir subay yoksa bu programa girebilmek bile imkansızdı" dedi. 

Roza, 18 yaşındayken eski KGB psikologları ve üst düzey memurlar tarafından geliştirilen çok gizli bir programa katılmak üzere 350 öğrenci arasından seçildiğini anlatırken, düşman hedeflerinden bilgi almak için baştan çıkarma ve ikna yöntemlerini nasıl kullanacağını araştırdığını söyledi.

Genç kadın konuşmasında, "Bu sadece seks değil; aslında seksten çok uzak. Her şey iletişim sanatıyla ilgili. Nasıl giyineceğimizi, nasıl makyaj yapacağımızı, kendimizi nasıl sunacağımızı, hedeflerimizle nasıl konuşacağımızı, hedeflerimizin bize nasıl inanmasını ve güvenmesini sağlayacağımızı öğreniyoruz. İnsanların, suçluların, erkeklerin psikolojisiyle ilgili. Erkeklerin bakış açısını ve tam olarak ne istediklerini anlamakla ilgili. Bir de seks teknikleri var, karşınızdaki kişinin size takıntılı hale gelmesine neden oluyor. Bu bambaşka bir oyun. Usta bir manipülatör olarak karşınızdaki kişinin beynini yıkıyorsunuz" ifadelerine yer verdi. 

New York Post'un haberine göre Roza, 2004 yılında hakkında istihbarat toplaması gereken bir adama aşık oldu. Yayına göre adamın arkadaşları onun bir casus olduğunu keşfetti. Roza, sevgilisinin yardımıyla Moskova'dan kaçtı ve sonunda Los Angeles'a yerleşerek ismini değiştirdi. 

Roza, casus olarak insan ve uyuşturucu kaçakçılığını durdurmaya çalışmasına rağmen Rus hükümeti tarafından "kullanıldığını" hissettiğini söyledi. 

Bugün Roza, baştan çıkarmayla ilgili ipuçlarını stajyer ajanlara değil, özgüvenlerini artırmaya hevesli kadınlara öğrettiğini ifade etti. Eski ajanın Instagram'da bir milyondan fazla takipçisi var.

Roza, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı da "hayal kırıklığına uğradığını" ifade ederek, "Savaşı Putin başlattı" dedi.