Dünya

Eski istihbarat başkanı Suudi Prens, hem Hamas'ı hem İsrail'i kınadı: Bu iğrenç hükûmete ahlaki zemin yarattılar

20 Ekim 2023 11:05

T24 Dış Haberler

Geçmişte Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkanı ve Washington Büyükelçisi olarak görev yapan Suudi prens Turki Al- Faysal, savaş devam ederken hem Hamas hem de İsrail'i kınayan bir konuşma yaptı.

Salı günü ABD'deki Rice Üniversitesi'nin Baker Kamu Politikası Enstitüsü'nde bir konuşma yapan Faysal, Hamas'ın İslam'ın yasakladığı eylemlerde bulunduğunu ve İsrail'in ayrım yapmadan Gazze'deki sivilleri vurduğunu belirtti.

Faysal, "Bu savaşta kahraman yok, sadece kurbanlar var" dedi.

"Tüm askeri işgal altındaki halkların işgale direnme hakkı var, askeri olarak bile" diyen Suudi prens, "Ben Filistin'de askeri seçeneği desteklemiyorum. Diğer seçeneği destekliyorum: Sivil ayaklanma ve direniş. Hindistan'da Britanya İmparatorluğu ve Doğu Avrupa'da Sovyet İmparatorluğu böyle çökertildi" ifadelerini kullandı. 

Faysal, "İsrail askeri olarak çok daha üstüne ve Gazze halkının üzerine getirdiği yıkımı kendi gözlerimizle görüyoruz" diye konuştu. 

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yaptığı saldırıya da tepki gösteren eski Suudi yetkili, "Hamas'ın suçlandığı gibi yaş ve cinsiyet gözetmeksizin sivilleri hedef almasını kategorik olarak kınıyorum. İslam masum çocuk, kadın ve yaşlıları öldürmemeyi emreder. Aynı zamanda ibadet yerlerine zarar verilmemesini emreder" diye konuştu. 

Faysal, "Hamas'ın ayrıca İsrail hükümetine ahlaki zemin vermesini kınıyorum. Bu hükümetten küresel olarak uzak duruluyor, kendi nüfuslarının yarısı bile onları faşist olarak tanımlıyor. Hamas'a bu iğrenç hükümete Gazze'yi vatandaşlarından etnik olarak temizlemek ve onları hiçliğe bombalamak için bir neden verdiği için kınıyorum" dedi. 

Faysal ayrıca Hamas'ı Filistin yönetiminin çabalarını ve Suudi Arabistan'ın İsrail'le yürüttüğü normalleşme sürecini baltaladığı için kınadığını dile getirdi. 

Batı medyasında 7 Ekim için "provokasyon olmadan yapılan saldırı" ifadesinin kullanılmasına da tepki gösteren Faysal, "İsrail'in 75 yıldır Filistinlilere yaptığından daha büyük provokasyona mı gerek var" dedi.