Ekonomi

Eski IMF Ekonomisti Özüdoğru: Önümüzdeki yıl kredi musluklarının açılması olası

Uzun süredir hükûmetin 2023 yılının ilk 6 ayında "seçim ekonomisi" uygulaması bekleniyor

07 Aralık 2022 14:47

Eski IMF Ekonomisti Burcu Aydın Özüdoğru, önümüzdeki yıl, kredi musluklarının yeniden açılmasının olası olduğunu aktardı.

Burcu Aydın Özüdoğru, Bloomberg HT yayınında ekonomik gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Özüdoğru, 2023 yılında küresel bir resesyon yaşanma ihtimaline dair "Dünyada birçok belirsizlik var. O yüzden şu aşamada resesyonu bir risk olarak adlandırabiliriz ama ana senaryoda gelişmiş ülkelerin önümüzdeki seneyi yüzde 0.5 civarında bir büyümeyle kapaması var" değerlendirmesini yaptı.

Özüdoğru, yaşanan krizi fırsata çevirebilecek ülkeler olduğunu belirterek, enerji ve gıdada dışa bağımlı ülkelerin zarar görebileceğini aktardı. Özüdoğru, Türkiye'de enflasyonun olumsuz etkilenebileceği notunu paylaşarak, şunları söyledi:

"Krizi fırsata çevirecek bazı ülkeler var. Bunu enerji piyasası ile değerlendirelim; Rusya haricinde OPEC ülkeleri özellikle, Rusya’ya karşı uygulanan tavan fiyatı fırsata çevirmek için bir alternatif olarak duruyor. Özellikle Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler Rusya’dan daha ucuz petrol alıp diğer ülkelere çok daha yüksek rakamlara satabilir. Gıda fiyatlarında belirsizlikler var, Brezilya gibi bazı ihracatçı ülkeler için pozitif olabilir. En çok zarar görecekler enerji ve gıda ithalatına bağımlı olan ülkeler olacak. Türkiye'nin bu konuda enflasyon kaynaklı bazı sıkıntılar yaşaması mümkün"

Enflasyon ve kur uyarısı 

Kredi ve EYT ile birlikte enflasyon ve kurda baskı görebileceğimizi söyleyen eski IMF Ekonomisti konuşmasına şöyle devam etti:

"Enflasyonun son çeyrekte zirve yapması ve ondan sonra gerek baz etkisi gerekse enflasyonla olan mücadelenin meyvelerini vermesi ile yavaşlayan bir patikada önümüzdeki sene içerisinde azalma trendine girmesi hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için baz senaryo.

Önümüzdeki sene kredi konusunda bir genişleme olacak gibi görünüyor. EYT’nin firmalar üzerine getireceği kıdem yükünü kamu kaynakları ile sübvanse edileceğinden bahsediliyor. Şu ana kadar kapalı olan kredi musluklarını önümüzdeki yılın ilk aylarından itibaren tekrar açılmaya başlandığını görüyoruz. Kredi ve EYT ile tekrar enflasyon ve kur üzerinde baskı görmemiz olası"