Gündem

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'den kadınların giyimlerine yönelik tartışmalara tepki: Şekil dayatmak rahmeti ihlal etmektir

12 Eylül 2022 10:35

Kıyafetler üzerinden kadınların hedef alınmasını eleştiren eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Örtünme felsefesi dini değil, töreseldir. Meseleleri dönüp dolaşıp kadın üzerinden tartışmak din yorgunluğuna neden oluyor” dedi. Görmez, "Sınırlara riayet edildiği müddetçe belirli bir şekil dayatmak, rahmeti ihlal etmektir" diye tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen’in, “Salona bir giriyorum, hanım kardeşlerimiz bana kızmasınlar, sanki giyecek elbise yok, perişan. Niye böylesiniz? Allah, camiye girerken örtün, düğün salonuna girerken açıl diye bir emir mi verdi?” sözleri tepki çekmişti.

TIKLAYIN - Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İşliyen, "Sanki giyecek elbise yok" diyerek kadınları hedef aldı, erkeklere çağrı yaptı: Bir Müslümanca duruş gerekli

Halihazırda İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı olan Görmez, enstitünün internet sitesinde “İslam’da örtünmenin felsefesi ve yeniden temellendirilmesi” başlığıyla bir video yayınladı. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Görmez, “Müslümanların örtünmenin felsefesini iyi izah edemediğini ve bu konuda tutarsız davrandığını, örtünmenin yalnızca kadına özel bir emir gibi sunulduğunu, erkeklerin örtünme konusunda dine baskın çıkan töresel bakışları bulunduğunu” söyleyerek, “Biz hocaların, İslam’ın bütün meselelerini dönüp dolaşıp kadın üzerinden tartışmalarının, Allah’ın kadın kulları nezdinde bir din yorgunluğuna neden olduğunun farkındayım” ifadelerini kullandı.

Örtünmenin insanın fıtratında olduğunu kaydederek, Adem ve Havva’nın mahrem yerlerini kapatmasına işaret eden Görmez, örtünmenin, örtülmesi gereken yerler ve fitne kavramları üzerine inşa edilmesi nedeniyle törelere davetiye çıkardığını belirtti. Görmez, “Erkeği kayıran, erkeğin tesettür konusundaki tutarsızlıklarını meşrulaştıran, erkek zaviyesinden bir örtünme felsefesi dinî değil, töreseldir. İslam’da örtünme müşterektir. Hayayı ve iffeti korumak, sadece kadının değil, insanlığın ortak görevidir” diye konuştu.

Görmez, “Mühim olan yaratıcının belirlediği sınırlara riayet etmektir. Emredilen, belirli bir şekil ve suret değildir. Kıyafetlerin örflere, kültürlere, geleneklere, iklim şartlarına göre değişkenliği bir dinin bir rahmetidir. Sınırlara riayet edildiği müddetçe belirli bir şekil dayatmak, rahmeti ihlal etmektir” dedi.