Dünya

Eski Atina büyükelçisi Göğüş: İçeride bunalan Miçotakis, Ege’de gerilime sarılıyor

26 Aralık 2022 11:03

Türkiye'nin eski Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in içerideki skandallardan dikkatleri uzağa çekmek için Türkiye'yi hedef aldığını yazdı.

Göğüş, YetkinReport için kaleme aldığı yazıda, "Ege’de yaşanan gerilimde asıl etken ise Yunanistan iç politikası. Yunanistan’da Miçotakis hükümeti zor günler yaşıyor. Skandalın biri bitip biri başlıyor. Bunlar Türk-Yunan ilişkileri ve Ege’de gerilimin tırmanmasına etki ediyor" ifadelerini kullandı. 

"Türkiye'de de durum pek farklı değil" diyerek bazı televizyon kanallarında "Türkiye'yle Yunanistan savaşacakmış" gibi yorumlar yapıldığına dikkat çeken Göğüş, "Avrasyacılara göre de tüm bu yaşananlar, Yunanistan’ı Türkiye’nin üzerine salan Amerika’nın bir oyunu" değerlendirmesinde bulundu.

Göğüş'ün yazısının ilgili bölümü şöyle:

Dünyanın her yerinde içerde işler iyi gitmeyince politikacıların vazgeçemediği can simitlerinden biri, kamuoyunun ilgisini dış politikaya çekmek oluyor. Yunanistan’da bunun en kolay yolu da Türkiye ile gerilimi arttırmak. Son günlerde Yunan savaş uçaklarınca Ege’de Türk uçaklarına –hatta NATO tatbikatı sırasında- atılan radar kilitlerindeki artışın başka mantıki bir izahı yok.

Türkiye’de de durum pek farklı değil. Bazı ateşli televizyon yorumcularına bakacak olursanız, neredeyse Yunanistan ile savaşa girmek üzereyiz. Avrasyacılara göre de tüm bu yaşananlar, Yunanistan’ı Türkiye’nin üzerine salan Amerika’nın bir oyunu. Hatta aralarında Yunanistan’ı kınamayarak taraf tuttuğu gerekçesiyle NATO’yu suçlayanlar bile var. Oysa Jens Stoltenberg, Joseph Juns’tan bu yana Türkiye’nin hassasiyetlerine en anlayışla yaklaşan NATO Genel Sekreteri. Türkiye, ileride Stoltenberg’i mumla arayabilir.