Dünya

Eski Almanya Başbakanı Schroeder, imtiyazlarını geri almak için Alman Parlamentosu'na dava açtı

Rusya'yla ilgili açıklamaları ve ticari ilişkileri nedeniyle eleştirilen Schroeder'ın bir ofisini kullanması yasaklanmıştı

Die Zelt

12 Ağustos 2022 14:23

Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder, Alman Parlamentosu Bundestag'a dava açtı. Geçtiğimiz aylarda, Schroeder'in kamu tarafından finanse edilen bir ofisini kullanması yasaklanmıştı.

Schroeder'in avukatı Michael Nagel, Alman haber ajansı DPA'ya yaptığı açıklamada, Schroeder'in ofisinin kapatılması kararını "Mutlakiyetçi bir prens devletini andırıyor" diyerek eleştirdi ve demokratik bir ülkeye yakışmadığını söyledi. 

1998 ile 2005 yılları arasında başbakanlık yapan Schroeder, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Rusya'yı eleştirmekten kaçındığı için uzun süredir baskı altındaydı. Eski Başbakan, eleştirilerin ardından, Rus devleti tarafından işletilen petrol şirketi Rosnet'in yönetim kurulundaki koltuğundan ayrılmış ama Gazprom'daki pozisyondaki ilgili açıklama yapmamıştı.

Schroeder'in temmuz ayında Moskova'yı ziyaret ederek Putin'le görüşmesi eleştirilerin dozunu daha da artmıştı. Partisi Sosyal Demokratlar'ın yerel bir şubesinde eski Başbakanı'nın partiden ihraç edilmesi için oylama yapılmış ama Schroeder oylamayı kazanmıştı.

Schroeder, başbakan olduğu dönemde Rusya ve "iyi bir arkadaşım" dediği Vladimir Putin ile yakın ilişkiler kurmuş ve Kuzey Akım projesini desteklemişti.