Gündem

Eski AKP milletvekili Çamuroğlu’ndan “Kültür ve Cemevleri Başkanlığı” tepkisi: Bakanlığa bağlı bir inanç söz konusu olamaz

"Aleviliği devletleştirmek bizim açımızdan kabul edilebilir değil"

07 Ekim 2022 17:25

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi’nde "Alevi- Bektaşi vatandaşlarımızın bir araya geldiği mekânların tüm meselelerinin devlet nezdinde takibini ve yürütmesini yapacak kurumsal bir yapı kuruyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımız kendi bünyesinde kuracağımız Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı cemevlerinin tamamının yönetimini yürütecektir” açıklamasını yaptı.  

AK Parti’de 2007-2011 yılları arasında milletvekilliği yapan, Alevi açılımı konusunda o dönem aktif rol oynayan Reha Çamuroğlu, “Kültür ve Cemevleri Başkanlığı”na tepki gösterdi. Çamuroğlu, "Bakanlığa bağlı bir inanç söz konusu olamaz" dedi. 

"Milletvekilliği yaptığınız dönemde AK Parti'de bu yönde bir çalışma var mıydı?" sorusuna Çamuroğlu şu yanıtı verdi: "Böyle bir şey konuşulmadı. Sadece haklar bazında konuştuk. Sonra çalıştaylar yapıldı, zamanında bir takım şeyler ortaya konuşuldu. Ben de bu çalışmalara katılmadım. Çünkü çalıştayların gereksiz olduğunu söyledim. Dönemin başkanına, 'Siz başörtüsü için Anayasa değişikliğini gündeme getirdiniz. Ben dahil hepimiz oy verdik ve başörtüsü serbest oldu. Peki neden çalıştaylara gerek duymadınız? Neden Alevilik konusu olunca çalıştaylara gerek duyuyorsunuz? Küçük bir teklifle cemevleri ibadethane sayılabilir. Biz zaten ibadethanemizi kendimiz kuruyoruz. Bu sorun bu kadar basit, çözülür...’ dedim. Bu hamle Aleviliği devletleştirmektir. Ben hiçbir zaman Aleviliğin Diyanet'te temsilini savunmadım. Aleviliği devletleştirmek bizim açımızdan kabul edilebilir değildir. Bakanlığa bağlı bir inanç söz konusu olamaz. İbadetleri bakanlık mı düzenleyecek? Alevilere bütçe mi verecekler? Bütçeyi kim kullanacak? Camilerdeki ayrıcalıkları verseler yeter. İnançlar devletten bağımsız olmalı. İnançlar için inananlar harcama yapmalı.”

TIKLAYIN - Erdoğan: Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı cemevlerinin tamamının yönetimini yürütecektir

Gazeteduvar’dan Hacı Bişkin’e konuşan Alevi Vakıfları Federasyonu Kurucusu ve HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu da AKP'nin bu hamleyle "Alevileri kontrol altına almayı hedeflediğini" söyledi.  Kenanoğlu, "Bu AKP'nin projesi değil, devletin projesi" dedi.

 "Cumhurbaşkanı tehdit hissetti, hamle yaptı" diyen Kenanoğlu, şöyle konuştu: “Bu meseleyi devletin, Alevilere yüz yıllık bir kazığı olarak görüyorum. Bu hamle AKP projesi değil, bu hamle bir devlet projesi. AKP bunu bir seçim yatırımı olarak değerlendiriyor ancak bu seçim yatırımı değil. Bu sonu gelen AKP'nin Alevileri zapturapt altına alma girişimi. Yüz yıllardır Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Sünni toplum, Sünni Müslümanlık devletin kontrolü altına nasıl alınmışsa, bugün de Kültür Bakanlığı nezdinde Alevilik devletin kontrolü altına alınmak isteniyor. Bu meseleyi sadece AKP politikaları olarak görmemek gerekiyor. Buna neden ihtiyaç duyuldu? Bunun seçimle bir alakası yok."