Gündem

EŞİK'ten yerel seçim çağrısı: Yerel yönetimlerde kadın temsil oranı yüzde 3; demokrasinin temel koşullarından birisi eşit temsil

14 Aralık 2023 17:49

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), yerel seçimler için siyasi partilere çağrıda bulunarak, "Kadınlar, yerel yönetimlerin her kademe ve biriminde yok denecek kadar az sayıda temsil edilmektedir. 2019 yerel seçim sonuçlarına göre yerel yönetimlerde kadın temsil oranı yalnızca yüzde 3’tür. Oysa, demokrasinin temel koşullarından birisi eşit temsildir" açıklamasını yaptı. 

EŞİK'in açıkladığı verilere göre, 2019 yerel seçimlerinde yönetimlerde kadın temsil oranı yüzde 3 olarak kayıtlara geçti. Siyasi partilere yerel seçimlerde eşit temsilin sağlanması için çağrıda bulunan EŞİK'ten konuya ilişkin olarak yapılan yazılı açıklama şu şekilde: 

"Kadınlar, yerel yönetimlerin her kademe ve biriminde yok denecek kadar az sayıda temsil edilmektedir. 2019 yerel seçim sonuçlarına göre yerel yönetimlerde kadın temsil oranı yalnızca yüzde 3’tür. Oysa, demokrasinin temel koşullarından birisi eşit temsildir.

Eşit temsilin sağlanabilmesi ve eşitleyici politikaların uygulanması için, partilerin yerel seçimlerde gösterecekleri adayların en az yüzde 50’sinin kadın olması gerekir. Dolayısıyla, siyasi partilerin, belediye başkanlıkları için kadınları seçilebilme şansları yüksek olan il, ilçe ve beldelerden aday göstermelerini bekliyoruz. Belediye meclisleri ve il genel meclislerine gösterilecek adaylar, bir kadın-bir erkek olarak, fermuar sistemi izlenerek sıralanmalıdır. Aday adaylığı başvurularında, kadınlardan başvuru ücreti alınmamalı, 'zorunlu bağış' gibi uygulamalardan vazgeçilmelidir. Yine demokrasinin bir gereği olarak, aday seçim süreci şeffaf olarak yürütülmelidir.

"Kadınlar kazanırsa, demokrasi ve ülke de kazanır"

Aday belirleme sürecinin yanı sıra, seçilecek adayların niteliklerini de son derece önemli buluyoruz. Kadın ve erkek, tüm adayların toplumsal cinsiyet eşitliğini benimsemiş, her türlü ayrımcılığa karşı, insan, kadın, doğa ve hayvan haklarına saygılı kişiler olmasında ısrar ediyoruz. Adayların bu konularda donanımlı olmasını ve bunu katkıda bulundukları kadın örgüt ve platformlarında, akademide, belediyelerde, sendikalarda, partilerde, demokratik kitle örgütlerinde kanıtlamış olmalarını bekliyoruz.

Ülkenin derinleşen sorunlarını düşünerek, adayların, laiklik ve hukukun üstünlüğünü savunan, bilime saygılı, sermayenin değil, halkın ve doğanın çıkarlarını gözeten, yoksullukla mücadeleyi amaç edinmiş kişiler olmaları konusunda ısrarcıyız. Ekoloji hareketinden gelen,  iklim adaletini savunan ve iklim krizinin etkileri ve tüm afetler için politika geliştirebilecek adaylara yer verilmesini istiyoruz. Adayların, yönetmeye talip oldukları yerlerin sorunlarını bilen ve bu sorunlara çözüm üretebilme vizyonuna sahip, israftan kaçınan, güvenilir, yenilikçi, barışçı ve liyakat sahibi kişiler olması gerektiğini vurguluyoruz.

Hepimizin özlemi olan demokratikleşmeye, halkın sorunlarına çözüm getirmeye ve eşit yurttaşlık ilkesini hayata geçirmeye yerelden başlayarak ulaşabiliriz.  Yerel yönetimlerde ve her yerde eşit temsil hakkımıza sahip çıkıyoruz! Kadınlar kazanırsa, demokrasi ve ülke de kazanır diyoruz!"