Kültür-Sanat

Ertuğrul Özkök: Galata Kulesi’nin restorasyonunu başarılı buldum

07 Ekim 2020 07:24

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan Galata Kulesi restorasyonunu başarılı bulduğunu belirtti. Özkök, "Kendi payıma restorasyonu başarılı buldum. Özellikle son katın altındaki bölümler, kulenin tarihini yansıtacak şekilde kaliteli biçimde restore edilmiş.Kamuoyunda çok tartışıldığı ve özellikle benim bulunduğum çevrelerde çok eleştirildiği için mümkün olduğunca tarafsız bir gözle bakmaya çalıştım. Ama içinde bulunduğumuz psikolojik ortamda yazdıklarımı, kim nasıl algılar bilemem." düşüncesini dile getirdi. 

Özkök, "Hiç şüphesiz, İstanbul’a gelen veya yaşayan biri için kulenin en ilgi çekici yerlerinden biri 8’inci kattaki seyir balkonu. 360 derece İstanbul ve insana harika fotoğraf kareleri verecek açılara sahip. Hem modern İstanbul, hem tarihi yarımada ayağınızın altında. Çok da iyi düzenlenmiş." görüşünü savundu. 

Özkök, "Gelelim en kritik konuya... Kulede restorasyon çalışmaları başladığında sosyal medyaya yansıyan bir görüntü hepimizi çok rahatsız etmişti. Bazı işçiler ellerindeki darbeli matkapla duvarlara dalmıştı. Bu bölüm hemen girişte sol tarafta kalan bir duvar. Şimdi bakılınca insana yadırgatıcı gelen hiçbir şey yok. Tam aksine çok da özgün bir şekilde restore edilmiş görünüyor. Bakan Ersoy o olay üzerinde özellikle durdu. 1960’lı yıllar ve sonrasındaki restorasyonda buraya o günün tekniği ile betonarme dolgu yapılmış. Bu da binanın statiğini olumsuz etkiliyormuş. Şimdi modern restorasyonda Horasan sıvası denilen bir şey kullanılıyormuş. O betonarmeyi sökmek çok zor bir işmiş. Ama bakan da o görüntünün hoş olmadığını kabul ediyor. Sonradan elle ve keskiyle sökmüşler o betonları. Bu da restorasyonun biraz uzamasına neden olmuş." ifadesini kullandı. 

Yazının devamı için tıklayın

Ne olmuştu?

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat sosyal medya hesabından tarihi kulenin beden duvarlarını darbeli matkapla delindiğini gösteren görüntüler paylaşmıştı. Görüntülerin ardından İBB yetkilileri alana giderek tarihi kulede incelemeler yapmak istemiş ancak içeri alınmamıştı. İBB tarihi kulede onaylı restorasyon projesi olmaksızın başlayan restorasyon çalışması için Cumhuriyet Savcılığı’na ve İstanbul II Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na suç duyurusunda bulunmuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınan tarihi Galata Kulesi’nin beden duvarlarının darbeli matkapla delinmesinin ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün söz konusu proje için kurduğu bilim kurulundan bir üyenin istifa ettiği ortaya çıkmıştı.