Dünya

Ersin Tatar: Rum tarafı büyük devletlerle görüşmemize engel oluyor, niyetleri; adanın Yunan adası yapılması

23 Eylül 2023 22:04

T24 Haber Merkezi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Rum tarafının gerçek niyeti, bütün bu meseleyi üniter bir yapıya evrimleştirmektir. Genel Sekreter Guterres gerçekleri görüyor. İnşallah kısa bir zaman sonra Güvenlik Konseyi de bu gerçekleri görecektir. Kıbrıs Türkü asimile edilmek ve adanın tamamıyla bir Yunan adası yapılması isteniyor. Biz büyük devletlerle konuşamıyoruz, görüşemiyoruz çünkü Rum tarafı buna engel oluyor" dedi.

Tatar, New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Türkevi'nde açıklamalarda bulundu.

Tatar, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

"Biz entegre edilmeden taraf değiliz. Federal temelle yapılan tüm anlaşmalar boşa çıkmıştı. Rum tarafının gerçek niyeti, bütün bu meseleyi üniter bir yapıya evrimleştirmektir.

"Türkiye'nin garantörlüğünün sona erdirilmesi isteniyor"

Türkiye, Avrupa Birliği'nde olmadığı için Türkiye ile tüm bağlarımızın kopartılması ve Türkiye'nin garantörlüğünün sona erdirilmesi, Türk askerinin alandan çekilmesi ve o süreçte Kıbrıs Türkünü asimile etmek, bizi tüketmek ve adayı tamamıyla bir Yunan adası yapılmak isteniyor. 

Bir anlaşma iki devlete dayanır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin mutlak suretle bu anlaşmanın bir parçası olması gerektiğini anlattığımızda, karşı taraf da meselenin özünde ne olduğunu görebiliyor. önemli olan bu tartışmaları hukuk zemininde yapabilmemiz.

"Türk milletinin varlığını inkar etmeye devam ederse kalıcı barış sağlanamaz"

Kıbrıs Türkü, 1571'den 1923 Lozan Anlaşması'na kadar adanın sahibi olan Osmanlı Devleti'nin oradaki uzantısıdır. 1960 anlaşmasında da ortaya çıkan Kıbrıs Türkleri anlaşmasının ortak sahipleriyiz. Rumlar bizden üstün haklara sahip olmamalılar. Rum tarafı, Türk milletinin varlığını inkar etmeye devam ederse kalıcı barış sağlanamaz.

Genel Sekreter (Guterres) gerçeği gördü. Genel Sekreter, son 8 yılda bu konuda çok tecrübe edinmiş ve çok deneyimli. Gerçekleri görüyor. İnşallah kısa bir zaman sonra Güvenlik Konseyi de bu gerçekleri görecektir. 

Erdoğan'a teşekkürler

Biz Genel Kurul'da konuşamıyoruz, biz büyük devletlerle konuşamıyoruz, görüşemiyoruz çünkü Rum tarafı buna engel oluyor. Bizi görmüyorlar ve dinlemiyorlar ama Şükrederim ki bizim bir Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız, Recep Tayyip Erdoğan, var. Onun buradaki konuşmalarıyla dünyanın her yerinde, her fırsatta ancak KKTC ile Kıbrıs'ta bir anlaşma olabileceğini Erdoğan'ın söylemesi Kıbrıs Türkünün en büyük gücü olmuştur. Bir kez daha kendisine teşekkür ederiz. Bu mücadele bizim için Kıbrıs Türk Halkı için milli bir mücadeledir. Bu mücadelede çok aşamalardan geçtik; çok büyük bedeller ödedik, acılar, göçler yaşadık. Hala direniyoruz. Hala KKTC'nin bizim için, özgürlüğümüz için ne kadar değerli olduğunu söylüyoruz

New York’tan bu değerlendirme yaparken bir kez daha tüm şehitlerimiz ve gazilerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bize gönülden inanan ve her zaman yanımızda olan gerek Türkiye ve diğer yerlerdeki kardeşlerimize ve diğer herkese tüm sevgi, saygı ve hürmetlerimizi ifade ediyorum."