Gündem

Erkek şiddeti: Şubat ayında 37 kadın öldürüldü

Erkekler, en az 43 kadına şiddet uyguladı, iki kız ve oğlan çocuğunu istismar etti.

08 Mart 2024 11:17

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Şubat'ta erkekler en az 37 kadını ve üç çocuğu öldürdü.

Şubat ayında en az 13 kadının ölümü basına "şüpheli" olarak yansıdı. En az 43 kadına şiddet uygulandı, erkekler, en az iki kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, üç kadını taciz etti, bir kadına tecavüz etti, 34 kadını seks işçiliğine zorladı. Erkekler, en az 21 kadını da "öldürmekle" tehdit etti.

Cinayetler

Erkekler, Şubat’ta en az 37 kadını öldürdü; geçen yıl aynı ayda bu sayı 11 idi.  Ayrıca erkekler, kadınların yanındaki en az üç erkeği de öldürdü, en az altı kadını koruma kararına rağmen öldürdü. İki erkek cezaevinden izinli çıkıp öldürdü. Erkekler, 13 kadını "ayrılmak istediği, barışmak istemediği", yedi kadını "borç para vermediği", "hırsızlık yapmak" için öldürdü. Erkeklerin 17 kadını öldürme "bahanesi" basına yansımadı. En az 25 kadını kocası, sevgilisi erkekler, dokuz kadını baba, torun gibi ailesinden erkekler, bir kadını damadı, iki kadını öldüren yakınlık derecesi basına yansımadı. Erkekler, 10 kadını kesici aletle, 26 kadını ateşli silahla, bir kadını iple boğarak öldürdü. Erkekler, 16 kadını ev dışında sokak, ormanlık alan gibi alanlarda, 21 kadını da ev içinde öldürdü.

Çocuk cinayetleri

Erkekler, Şubat’ta üç çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay bu sayı dört idi. İki çocuğu babası, bir çocuğu akrabası öldürdü. Erkekler, çocukları ateşli silahla öldürdü.

Taciz

Şubat’ta erkekler en az üç kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay bir idi. Erkekler, üç kadını sözlü ve fiziki yollarla taciz etti. Tacizlerden biri sistematikti. Erkekler, kadınları sokak, cadde gibi ev dışı alanlarda taciz etti. İki kadını taciz eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımazken bir kadını birlikte çalıştığı okul müdürü taciz etti.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Şubat’ta en az iki kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı, iki idi. Erkekler, çocukları, kuaför ve hastane gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Çocuklardan birini işvereni birini de doktor istismar etti.

Cinsel Saldırı/Tecavüz

Erkekler, basına yansıyan bilgilere göre, Şubat 2024’te bir kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ayda bu sayı yine aynıydı. Bir kadına iş vereni tecavüz etti. Erkekler bir kadına ev içinde tecavüz etti.

Şiddet / Yaralama

Erkekler, Şubat’ta en az 43 kadını yaraladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı 40 idi. En az altı kadın ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. En az üç kadın koruma kararına rağmen erkeklerce yaralandı.  En az 31 kadını kocası, eski kocası/sevgilisi yaraladı, bir kadını hasta yakını, iki kadını oğlu, abisi gibi yakınları yaraladı. On kadını yaralayan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Erkekler,  12 “barışmak istemediği, ayrılmak istediği” için yaraladı. Erkeklerin 31 kadını neden yaraladığı bilgisi basına yansımadı. Erkekler, 37 kadını darp ederek, bir kadını kesici aletle yaraladı. Erkekler bir kadının da evini yaktı. Bir kadını da ateşli silahla yaraladı. Erkeklerin üç kadını nasıl yaraladığı bilgisi yansımadı. Erkekler, 21 kadını ev içinde, 22 kadını, toplu taşıma, park, sokak gibi ev dışı alanlarda yaraladı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Erkekler, Şubat’ta en az 34 kadını seks işçiliğine zorladı. Şubat 2024’te seks işçiliğine zorlanan 24 kadın Türkiye yurttaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.