Yaşam

Erhan Güleryüz, konser sırasındaki sözleri nedeniyle ifadeye çağrıldı

“Suç işlemedim, 30 Ağustos anmalarında Atatürk’ü hatırlamayanları eleştirdim”

31 Ağustos 2019 23:03

T24 Haber Merkezi

Ayna grubunun kurucusu ve solisti Erhan Güleryüz, cuma akşamı İğneada’da verdiği konser sırasındaki sözleri nedeniyle ifadeye çağrıldı. 30 Ağustos Zafer Bayramı vesilesiyle “milli mücadele” yıllarındaki ayrılıklara ilişkin görüşlerini dile getiren, bu arada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 30 Ağustos hutbesinde Atatürk’ü anmamasını eleştiren Güleryüz’ün, hakkındaki şikâyet gerekçe gösterilerek konser sonrasında ifadesi alındı.

Erhan Güleryüz, İğneada Belediye Başkanı Tahir Işık’a telefonla gelen bildirim üzerine, gece yarısına doğru Demirköy İlçe Jandarma Komutanlığı karakoluna gitti. 

Karakolda yasal hakları yüzüne okunan Erhan Güleryüz’e, konserdeki sözleri nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” yolunda ihbar geldiği iletildi.

Suçlamayı reddeden Güleryüz, ifadesinde şunları söyledi:

"Ben herhangi bir dini düşünceye, dindar vatandaşlarımıza yahut belirli bir kılık kıyafet giyen kimselere yönelik herhangi bir söylemde bulunmadım. Böyle bir şey de aklımdan geçmedi. Ben Kurtuluş Savaşı döneminde dindar geçinen ve ancak sarığın, cübbenin arkasına sığınarak milli mücadelenin akamete uğraması için çaba gösterenler olduğunu, buna ve onlarca ihanete, yokluğa, yoksunluğa rağmen Kurtuluş Savaşı’nı zafere kavuşturan Atatürk’ü bugün bazı kuruluşların anmaktan çekindiğini, bunun doğru olmadığını söyledim.

Bu söylediklerim açısından herhangi bir suretle suç kastı bulunmamakta olup sadece 30 Ağustos anmalarında Atatürk’ü hatırlamayan kişi ve kuruluşlara eleştiri mahiyetindedir.”

İstanbul Barosu’ndan avukat Görkem Gökçe eşliğinde ifade veren Güleryüz, yaklaşık üç saat sonra serbest bırakıldı.

Güleryüz hakkında koğuşturmaya gerek olup olmadığı kararı savcılık soruşturmasının ardından verilecek.