Politika

Erdoğan: Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz

18 Eylül 2023 21:30

Güncelleme: 19 Eylül 2023 10:29

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Şüphesiz tek başına bizim istememiz yeterli değildir" dedi. 

Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu New York'ta, ABD'de faaliyet gösteren düşünce kuruluşu temsilcileriyle Türkevi'ndeki yuvarlak masa toplantısında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Gerekirse yolları ayırabiliriz" demişti

Erdoğan, New York'ta düzenlenecek BM 78. Genel Kurulu genel görüşmelerine katılmak üzere ABD'ye hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği'nin Türkiye'den kopuş hamlelerini yaptığı bu dönem içerisinde biz de bu gelişmeler karşısında değerlendirmelerimizi yaparız ve bu değerlendirmelerden sonra Avrupa Birliği ile gerekirse yolları ayırabiliriz" demişti.

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB ile gerekirse yolları ayırırız

YALÇIN DOĞAN YAZDI | “Ağzını bal yesin” umudundan “yol ayrımı” öfkesine

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yüzde 3,9 oranında büyüme kaydederek büyüme performansımızı kesintisiz 12 çeyreğe çıkardık. İhracatta da yılın ilk 8 ayında 165 milyar doları, yıllık bazda 253.5 milyar doları yakaladık. Gizli açık kısıtlamalara rağmen savunma sanayi alanında küresel bir oyuncu haline geldik. 2023'ün ilk yarısında savunma ihracatımız 2 milyar 400 milyon dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemde bu ivmeyi yukarıya çıkaracağız. 

260 dış temsilcilikle dünyanın en geniş diplomasi alanına sahip ilk 5 ülkesi arasındayız. Bölgesel ve küresel krizlerde üstlendiğimiz kritik rollerle arabuluculuk alanındaki konumumuzu pekiştirdik.

Rusya-Ukrayna savaşının adil bir barışla sonuçlanmasına yönelik arabuluculuk, kolaylaştırıcılık çabalarımız sürüyor.

BM iş birliği için de hayata geçirdiğimiz Karadeniz girişimi, 33 milyon ton tahılın boğazlardan sevkiyatını sağlayarak gıda krizinin kötüleşmesine engel olduk. Esir takasları ve İstanbul süreciyle savaş ortamında bile tarafları bir araya getirmeyi başardık. Rusya-Ukrayna arasında adil ve kalıcı bir barışın tesisi için diyalog ve diplomasiye öncelik vermeyi sürdüreceğiz.

Bizim amacımız dostlarımızın sayısını mümkün olduğunca çoğaltmaktır. Karşılıklı diyalogla ilk etapta çözümsüz görünen birçok meselenin üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz. Körfezden batı dünyasına pek çok bölge ile bunu başardık. Kazan kazan anlayışı içinde ilişkilerimizde yeni bir sayfa açtık. Çok kısa sürede çok büyük mesafeler aldık ve bunu ilerletmekte kararlıyız.

"AB'ye katılım sürecinin canlandırılması için tek başına bizim istediğimiz yeterli değil"

İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Şüphesiz tek başına bizim istememiz yeterli değildir. Bu gayretlerimizin hedefine ulaşmasında Avrupa Birliği'nin tavrı da belirleyici olacaktır.

ABD ile olan iş birliğimizin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz. Sayın Biden'la yaptığımız görüşmelerde tıkanıklıkların önemli bir kısmını aştık. Pozitif günden çerçevesinde temaslarımızı arttırma kararı aldık. Her iki ülke içinde tehdit kaynağı olan terör konusunda iş birliğimizi güçlendireceğiz.

"Terörist ile müzakere olmaz ancak mücadele olur"

Bölgemizde yaşanan her gelişme, iyi terörist-kötü terörist ayrımının ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor. Her zaman söylediğimiz gibi terörist ile müzakere olmaz; dostluk, ortaklık kurulmaz. Terörle ancak mücadele olur. DEAŞ'tan PKK ve FETÖ'ye kadar insanımızın canına, devletimizin bekasına ve demokrasimize kast eden tüm yapılarla mücadelemizi sürdüreceğiz.

"Suriyeli sığınmacıların güvenli, gönüllü dönüşlerini teşvik ediyoruz"

Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerden biriyiz. Suriyeli sığınmacıların güvenli, gönüllü dönüşlerini teşvik ediyoruz. Şimdilik 600 bine yaklaşan geri dönen sayısını şu an yapımı süren kalıcı konutların yapımının tamamlanmasıyla 1 milyon kişi daha eklenecektir. Ancak bu alanlarda ülkelerin münferit çabalarının yeterli olmadığını, uluslararası dayanışmanın artırılması gerektiğini görüyoruz.

Küresel güç rekabetinin uluslararası sisteme verdiği zarardan endişe duyuyoruz. Kurallara dayalı ve adil bir uluslararası düzeni savunuyoruz. Bu bağlamda güvenlik konseyi başta olmak üzere BM ve diğer uluslararası kuruluşların günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde reforma tabi tutulması gerektiği kanaatindeyiz. 

Ülkemizde ana muhalefet partisi, seçimi kazanırsak mültecileri göndereceğiz diye tehdit etti. Biz ise tam aksi. Biz mültecilere olan ev sahipliğine aynen devam edeceğiz.

"Dünya beşten büyüktür"

BM Genel Sekreteri de geçtiğimiz günlerde bu noktaya değinerek İkinci Dünya Savaşı sonrası inşa edilen çok taraflı kurumların bugünün dünyasını yansıtmadığını belirtti. Özellikle BM Güvenlik Konseyi'nde daha fazla temsilin olması gerektiğine dikkati çekti. Bu görüş bizim uzun zamandır dile getirdiğimiz 'Dünya beşten büyüktür' tespitimizi teyit ediyor.

Son olarak dikkatinizi çekmek istediğim husus, İslam dünyası düşmanlığın, dine yönelik saldırıların geldiği vahim noktadır. Irkçılık, yabancı karşıtlığı ve bu temelde işlenen ancak kimi ülkelerde ifade özgürlüğü öne sürülerek müsamaha gösterilen nefret suçları, hepimiz için büyük bir tehdide dönüşmektedir. Daha fazla vakit kaybetmeden bu konuda harekete geçilmesi gerekiyor. Diğer türlü kışkırtmalar çoğaldıkça farklı inanç grupları arasında üzüntü verici olayların yaşanma ihtimali de artmaktadır..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'ye geldi

Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere New York'a geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı, John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'nda Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ile New York Başkonsolosu Reyhan Özgür karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve bazı yetkililer de ABD'ye geldi.

Erdoğan, Türkevi'nde birçok isimle bir araya geldi.

Fotoğraf: AA, Irakli Garibaşvili ve Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan, ilk olarak Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile Türkevi'nde görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, basına kapalı yapılan görüşmeye dair şu ifadeleri kullandı:

"Orta Koridor'un hayata geçirilmesinin öneminden bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun süratle operasyonel hale getirilmesinin beklendiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan'daki FETÖ okullarının kapatılarak mal varlıklarının dondurulmasının önemli olduğunu belirterek, bu konuda Gürcistan yönetiminin attığı adımları tebrik etti."

Fotoğraf: AA

Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile yaptığı görüşmenin ardından Elon Musk'la bir araya geldi. Musk'ın Erdoğan ile yapacağı görüşmeye, kucağında oğlu ve korumaları ile gitmesi Türkiye basınında geniş yer buldu. Musk, Erdoğan ile yaptığı görüşmeden elinde Erdoğan'ın yazdığı "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabıyla çıktı.

İletişim Bakanlığı'nın sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan-Musk görüşmesine dair şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musk’a Türkiye’nin teknoloji alanındaki atılımlarından, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nden bahsetti.

Togg’un Türkiye’de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla’nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla’nın yedinci fabrikasını Türkiye’de kurması için çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin uzay programı kapsamında atılan ve atılacak adımlarda SpaceX ile iş birliği imkanlarının doğabileceğini ifade ederek Musk’ı İzmir’de düzenlenecek Teknofest’e davet etti."

Fotoğraf: İletişim Başkanlığı

TIKLAYIN | Elon Musk'ı Teknofest'e davet eden Erdoğan, Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurmasını istedi

Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde, Ahıska Türklerine de hitap etti. 

"Ahıska Türklerinin Türk Vatandaşlığı almaları için gerekli adımları atıldığını ve bu süreci hızlandırma gayretinde olduklarını ifade eden Erdoğan, "ABD’deki diğer Türk ve Müslüman sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğinizi güçlendirmenizde fayda görüyorum. Son dönemde artan ırkçılık ve İslam düşmanlığı karşısında birlikte hareket etmeniz gerekiyor" dedi.

TIKLAYIN | Erdoğan, Ahıska Türklerine hitap etti: Türk vatandaşlığınız için süreci hızlandırıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta Türkevi'ndeki temaslarının ardından Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi tarafından düzenlenen programda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan programda, Kur'an saldırılarına ilişkin, "İnsan hak ve hürriyetlerine saygı duyan hiçbir devlet bu furyaya sessiz kalmamalıdır. Cezasız kalan her suç, failini azgınlaştırır" açıklamasında bulundu. Erdoğan Ayrıca, "Türk Amerikan ilişkilerini zehirlemek isteyen bazı çıkar grupları var. Bunlara set çekeceğiz" dedi.

TIKLAYIN | Erdoğan'dan ABD'de çarpıcı konuşma: Cezasız kalan her suç, failini azgınlaştırır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta gerçekleştirilen BM 78. Genel Kurulu kapsamında eşi Emine Erdoğan'ın önderlik ettiği Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'nı da imzaladı.

Emine Erdoğan öncülüğünde Türkevi'nde 'Küresel Sıfır Atık Hareketine Doğru' etkinliği kapsamında imza töreni düzenlendi. Erdoğan, www.zerowastecommitment.com isimli internet sitesi üzerinden ilk defa küresel imzaya açılan iyi niyet beyanını çevrimiçi olarak imzaladı. 

Erdoğan, salı günü BM Genel Kurulu'na hitap edecek

Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap edecek olan Erdoğan'ın, göçmenler, iklim değişikliği ve terörizmle mücadele gibi konularda mesajlar vermesi bekleniyor.

Erdoğan, New York programı kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve bir dizi isimle ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Ayrıca yatırımcılarla da bir araya gelecek.

Cezayir ve Polonya cumhurbaşkanı ile görüşecek olan Erdoğan, İtalya, İsrail ve Yunanistan başbakanlarını da kabul edecek, Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'ın liderler onuruna vereceği resepsiyona da katılacak.