Gündem

Erdoğan: Tahıl koridoru anlaşması 120 gün daha uzatıldı

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması, uzatılmasaydı 19 Kasım'da sona erecekti

17 Kasım 2022 12:15

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da tahıl koridoru anlaşmasının 120 gün daha uzatıldığını duyurdu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter'dan yaptığı açıklamada 19 Kasım'da bitecek tahıl koridoru anlaşmasının 120 gün daha uzatıldığını bildirdi.

Erdoğan, Twitter'dan şunları yazdı:

"Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen dörtlü görüşmeler neticesinde, Türkiye, Birleşmiş Milletler, Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında alınan karar doğrultusunda, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştır.

Geride bıraktığımız 4 aylık dönemde 500’e yakın gemi ile 11 milyon tondan fazla tahıl ve gıda maddesinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ile bu anlaşmanın dünyanın gıda temini ve güvenliği için ne denli önemli ve faydalı olduğu açıkça görülmüştür.

Anlaşmanın uzatılması iradesini ortaya koyan Birleşmiş Milletler’e, Genel Sekreter Sayın Guterres’e, Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’e ve Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. 

Hayırlı uğurlu olsun."

Tahıl koridoru anlaşmasının uzatıldığını ilk olarak Ukrayna Altyapı Bakanlığı duyurmuş daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de Twitter üzerinden doğrulamıştı. Zelenski, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'den resmi açıklamayı beklediklerini söylemişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de anlaşmanın uzatıldığını teyit etmiş, "memnuniyetle karşıladığını" bildirmişti. 

Rusya’nın Ukrayna işgali sonrası Ukrayna’nın Karadeniz limanlarında ihracatı bloke edilen tahılın geçişini sağlamak üzere temmuz ayında Birleşmiş Milletler, Rusya ve Ukrayna tarafları İstanbul’da bir araya gelerek tahıl koridoru anlaşmasını sağlamıştı. 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, dün yaptığın günlük basın toplantısında 19 Kasım'da sona erecek Karadeniz tahıl anlaşmasının uzatılması konusunda Rusya'nın endişelerinin giderilmesi için "bir miktar mesafe" katedildiğini açıklamıştı.