Gündem

Erdoğan "Partiye bakmadan tüm belediyelere kaynak aktardık" dedi; İLBANK'ın kredi desteği AKP, MHP ve kayyımlara gitmiş

Erdoğan, belediyeler arasında parti ayrımı yapılmadığını iddia etmişti

09 Şubat 2024 08:17

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Tüm belediyelerin kamudan aldığı payı eksiksiz gönderiyoruz” sözleri, resmi verilerle yalanlandı. İLBANK hibesi ile tamamlanan 102 projeden 99’unun AKP, MHP ve kayyım idaresindeki belediyelere ait olduğu belirlendi.

Erdoğan’ın 6 Şubat’ta, Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni’ndeki sözleri büyük tepki çekti. 3 Şubat’ta Hatay’da söylediği ve “tehdit” olarak yorumlanan, "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez" sözlerini savunan Erdoğan, belediyeler arasında parti ayrımı yapılmadığını iddia etti.

TIKLAYIN - Erdoğan'ın "Hatay" açıklaması tepkilerin odağında: Kim ne söyledi?

Muhalefete kuruş yok

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Millet İttifakı belediyelerinin, “Kredi almakta zorlanıyoruz” dediği İller Bankası, 2021 yılında 279 projeye toplam 1,2 milyar TL’lik kredi desteği sağladı. Yüzde 100 İLBANK kredisi ile tamamlanan projelerden 43’ünü büyükşehir belediyeleri gerçekleştirdi. Projelerin 42’sinin AKP’li belediyelerin, birinin ise MHP’li belediyenin projesi olduğu öğrenildi. Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğunun yaşadığı CHP’li büyükşehir belediyelerin hiçbir projesine yüzde 100 kredi desteği verilmedi.

TIKLAYIN-Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: Sanma ki tehditle, şantajla, korkuyla bu millet sana boyun eğer; bizim Can'ımız Hatay’da

Kredilerin yanı sıra, benzer bir tablo hibe desteklerinde de yaşandı. Buna göre, İLBANK’ın hibe desteğiyle tamamlanan toplam 102 projeden 99’unun AKP, MHP ve kayyum idaresindeki belediyeler ile il özel idarelerine ait olduğu belirlendi. Muhalefetin elinde olan belediyelerden sadece birine hibe desteği sağlandı.

İLBANK’ın, “Yüzde 100 hibe” desteği verdiği belediyelerin dağılımı ise kayıtlara şöyle geçti:

AKP: 60 belediye

İl Özel İdareleri: 33

Kayyum: 4 belediye

MHP: 4 belediye

CHP: 1 belediye

TIKLAYIN - Erdoğan'dan seçim öncesi Hataylılara 'gözdağı': Merkez yerel el ele vermezse, o şehre bir şey gelmez; Hatay'a geldi mi?

İller Bankası (ilbank) Türkiye'de yerel yönetimlerin finansal ihtiyaçlarını karşılamak, projelerini desteklemek ve yerel ekonomiyi güçlendirmek amacıyla kurulmuş bir finans kurumudur. Tam adı "Türkiye İller Bankası Anonim Şirketi" olan bu kuruluş Atatürk'ün isteği üzerine 11 Haziran 1933 tarihinde 2301 sayılı yasaya dayanarak kurulmuştur.