Politika

Erdoğan: Siyonist yayılmacılık böyle devam ederse dünyamız yeni çatışmalara gebe

"İsrail'i ateşkese zorlamak için diplomatik temaslarımızı yoğunlaştırdık"

22 Mayıs 2024 20:00

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası İyilik Ödülleri törenine katıldı. Ödül töreninde konuşan Erdoğan, Türkiye'nin Suriyeli muhacirlere, Somalili, Sudanlı, Yemenli çocuklara, Filistinlilere karşı mesuliyeti olduğunu söyledi, İsrail'in soykırım suçu işlediğine dair ellerindeki tüm belgeleri muhataplarına ilettiklerini kaydetti. 

"Batılı güçler, Netanyahu'nun arkasında durdukça Filistin'de katliamların önüne geçilemez" ifadelerini kullanan Erdoğan, İsrail'i ateşkese zorlamak için diplomatik temaslarını yoğunlaştırdıklarını söyledi.

Erdoğan'ın törende yaptığı konuşmadan satır başları şöyle:

"İnançta kardeşlerimiz olan müminlere karşı hepimiz sorumluluk taşıyoruz. Kendimiz huzur içinde sevdiklerimizle beraber barış ve emniyet içinde yaşarken hemen yanı başımızdaki insani dramlara kayıtsız kalamayız. 13 yıldır vatan hasretiyle yürekleri kavrulan Suriyeli muhacirlere, bir lokma ekmek bulamadığı için anasının kucağında son nefesini veren Somalili, Sudanlı, Yemenli çocuklara, tam 76 senedir evlerine, yurtlarına, topraklarına geri dönmenin hayalini kuran Filistinli kardeşlerimize karşı mesuliyetimiz vardır. Bunları yok sayamaz, göz ardı edemeyiz. Mevla, bizleri de kardeşlik görevini yerini getirenlerden eylesin diye dua ediyorum.

7 Ekim'den bu yana dünyanın gözleri önünde Gazze'de son asrın en hoyrat soykırımlarından biri işleniyor. 15 bini aşkın çocuk maalesef katledildi. 35 bin masum şehit edildi. Gazze'nin neredeyse tamamı enkaza döndü. Gazze'yi son 229 günde devasa bir çocuk mezarlığına çevirdiler. Bebekleri öldürecek, hastaneleri bombalayacak, gıda sırası bekleyen sivillerin tepesine bomba yağdıracak kadar insanlıklarını kaybettiler.

"Kimse bizim aklımızla alay etmesin"

Kimse bizim aklımızla alay etmesin. Kimse bizim gözümüzün içine bakarak yalan söylemesin. Gazze'de oluk oluk akan kanda en az işgalciler kadar onlara askeri destek sağlayanların da vebali vardır. Sanmayın ki Gazze'de ölen biçarelerin ahı bunlara tutmayacak, sanmayın ki yanlarına kar kalacak. Hamas, önceki hafta ateşkes teklifini kabul ettiğini açıkladı ancak İsrail uzlaşmaz tavrını sürdürdü. İsrail, sivillerin son sığınağı olan Refah'a saldırarak gerçek niyetini ortaya koydu.

"Batılı güçler, Netanyahu'nun arkasında durdukça Filistin'de katliamların önüne geçilemez"

Batılı güçler, tüm şımarıklığına rağmen Netanyahu'nun arkasında durdukça Filistin'de katliamların önüne geçilemez. Siyonist yayılmacılık böyle devam ederse açık söylüyorum dünyamız yeni çatışmalara gebedir. İran'la geçen ay yaşanan gerilim bunun sadece bir işaretiydi. İsrail yönetiminin daha fazla kan dökülmeden insanlığa dair umutlar kaybolmadan bir an önce durdurulması gerekiyor. Katliamın durdurulması ilk adımdır. Soykırımcıların adalete hesap vermesi sağlanmalıdır.

İsrail, 76 yıldır kan döküyor, Filistin halkının topraklarını alenen gasbediyor. Uluslararası hukuku tanımadığını her defasında gösteriyor. Buna rağmen Batılı güçler tarafından el üstünde tutulmaya devam ediyor.

"İsrail'i ateşkese zorlamak için diplomatik temaslarımızı yoğunlaştırdık"

Gazze ve Filistin'de işlenen insanlık suçlarının hesabının hukuk önünde sorulması için her türlü çabayı gösteriyoruz. İsrail'in soykırım suçu işlediğine dair elimizdeki tüm belgeleri muhataplarımıza iletiyoruz. Gazze'ye gönderdiğimiz yardımlar 54 bin tonu geçti. İsrail'e olan ithalat ve ihracat işlemlerini geçen ay tamamen durdurduk. Yaklaşık 9,5 milyar dolarlık ticaret hacminden sarfı nazar ettik. İsrail'i ateşkese zorlamak için diplomatik temaslarımızı yoğunlaştırdık.

"Türkiye, Filistinli direnişçilerin yanında"

Türkiye, Filistinli direnişçilerin yanındadır. İsrail, Gazze halkının çelik iradesini aşamadı. Siyonist lobinin tehditlerine rağmen, Filistin'e destek çıkan üniversite öğrencilerini, hocaları, sanatçıları ayrıca tebrik ediyorum. İsrail insanlığın gözünde bu vahşi savaşı kaybetmiştir. İsrail, insanlığın vicdanında mahkum olmuştur.

İspanya, İrlanda ve Norveç’in, Filistin devletini tanımalarından memnuniyet duyuyoruz. 3 ülkenin liderine, tarihin doğru tarafında yer alan bu vicdanlı kararlarından dolayı takdirlerimizi iletiyoruz. Filistin devletini tanımayan ülkeleri de aynı adımı atmaya çağırıyoruz."