Dünya

"Erdoğan, İsrail'e olan tutumu nedeniyle Almanya Başbakanı Scholz'un sert eleştirilerine maruz kalacak"

"Hamas konusunda ortak bir zemin yok ve Erdoğan'ın tavrının ne ölçüde taktiksel ya da gerçek bir siyasi kanaat olduğunu göreceğiz"

17 Kasım 2023 15:43

T24 Dış Haberler

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bugün Berlin'de bir araya gelecek. Scholz'un Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) üst düzey bir üyesi, Erdoğan'ın, İsrail-Hamas savaşı konusundaki tutumu nedeniyle Scholz'un "sert eleştirilerine" maruz kalacağını söyledi. 

Almanya'da SPD Dış İlişkiler Sözcüsü Nils Schmid, Bloomberg televizyonuna verdiği mülakatta, "Hamas konusunda ortak bir zemin yok ve Erdoğan'ın tavrının ne ölçüde taktiksel ya da gerçek bir siyasi kanaat olduğunu göreceğiz" dedi.

"İsrail'le ilişkileri normalleştirmek gibi son derece pragmatik bir yaklaşıma geri döndü"

Schmid, "Erdoğan'ın benzer çıkışlarını geçmişte de gördük ve bir süre sonra İsrail'le ilişkileri normalleştirmek gibi son derece pragmatik bir yaklaşıma geri döndü. Ancak özünde bu derin bir ayrışma ve Erdoğan, Scholz tarafından sert eleştirilere maruz kalacak" ifadelerini kullandı. 

Schmid, hem Berlin Parlamentosu'ndaki güçlü muhalefet hem de "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde SDG güçlerine karşı yürüttüğü askeri operasyonlar" nedeniyle Almanya'nın Türkiye'ye Eurofighter uçakları tedarik etme konusundaki vetosunu kaldırmasının pek olası olmadığını söyledi. Bununla birlikte, iki ülkenin "yakınlaşan çıkarlara" sahip olduğu göç gibi diğer konularda anlaşmaya varılabileceğini de sözlerine ekledi.

Akşam yemeğinde bir araya gelecekler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştükten sonra Başbakan Scholz ile başbakanlıkta akşam yemeğinde bir araya gelecek.

Scholz'un baş sözcüsü Steffen Hebestreit, bu hafta yaptığı açıklamada iki liderin Türkiye'nin bölgesel bir güç olması, İsveç'in NATO üyeliği, Ukrayna ve Karadeniz Tahıl Girişimi, Orta Doğu ve göç gibi konuları ele alacaklarını söylemişti.