Dünya

Erdoğan'ın Mısır ziyareti Yunanistan'da nasıl yankılandı?

12 yıl sonra gelen ziyaret, Yunan basınında da geniş yer buldu

15 Şubat 2024 14:04

ATİNA- 

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın 12 yıldan sonra Mısır’a ilk ziyareti Yunan basınında da geniş yer aldı.

Yunan radyo ve televizyon kanalları ziyareti dış haberler bültenlerinin ilk sırasında duyururken, gazeteler “Sisi, Erdoğan’ı havalaanında bizzat kendisi karşılayarak iki ülke arasında süregelen soğuk ilişkilerin yeniden ısınmasını arzu ettiğini gösterdi” ifadelerine yer verdiler.

Yunan hükümetinden  Erdoğan’ın Kahire ziyaretine şu ana kadar herhangi bir tepki gösterilmezken, Yunan basını bu ziyaret ile “bölgedeki kartların yeniden dağıtılmasına başlanacağı” türünde yorumlar yaptı.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden liberal KATHIMERINI, ön sayfasından fotoğraflı olarak yayınladığı haberinde “12 yıldan sonra ilk ziyaret” başlığını kullandı. 

Gazete, Erdoğan’ın bir zamanlar “katil ve darbeci” olarak tanımladığı Sisi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Kahire havaalanında bizzat kendisi karşılamakla  Türkiye ile ilişkilerinde “yeni bir sayfa açmaya hazır olduğunu” gösterdiği yorumunu yaptı.

İktidara yakın Eleftheros Typos,  “12 yıl süren soğuk ilişkilerden sonra Erdoğan ve Sisi yakınlaşma operasyonu başlattı” başlığı ile duyurduğu haberinde her iki liderin “bölgede barış ve istikrarın yaratılmasından söz ettiklerini” ön plana çıkardı.

Sağ eğilimli Demokratia gazetesi de “Erdoğan’ın Mısır açılımı” başlığı altındaki haberinde , “iki ülke arasındaki buzların erimeye başladığını, Sisi’nin Erdoğan’ı havalanında bizzat karşılaması gösteriyor” ifadesine yer verdi.

Yunan televizyon kanallarından duyurulan haber ve yorumlarda ise Erdoğan’ın Mısır ziyareti ile Yunanistan’ın Mısır ilişkilerinde herhangi bir değişiklik yaşanmasının beklenmemesi gerektiğine dikkat çekildi. Buna rağmen Yunanistan’ın Türkiye-Mısır ilişkilerinin yeniden düzelmesi sürecini yakından takip ettiğinden söz edildi.

Türkiye ile Mısır arasında yaşanan 12 yıllık gerginlikten doğan boşluğun Yunanistan tarafından doldurulduğunu kabul eden Yunan yorumculardan bazısı Erdoğan’ın “öngörülemez bir siyasetçi olduğunu bir kez daha kanıtladığı” yorumunu yaptı.