Gündem

Erdoğan “helallik” istedi, AKP’li Aydın “spekülasyon” dedi

13 Mayıs 2023 16:45

T24 Ankara

AKP Milletvekili Ahmet Aydın, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Adıyaman’a müdahalenin 3-4 gün boyunca yapılmamasının “algı olduğunu” öne sürdü. Aydın, Adıyaman’daki bir yerel televizyon kanalında katıldığı programda “Adıyaman'da ilk 3 günle ilgili bir spekülasyon var. İlk 2 gün basında Adıyaman doğru dürüst yer almadı ve basında Adıyaman'ın yer almayışı sanki Adıyaman'dan hükümetten haberi yokmuş, 2 gün gecikti gibi bir algı. Aslında Cumhurbaşkanımızın, ilgili bakanlarımızın hepsinin de haberi o süreçte oldu” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 Şubat’taki Adıyaman ziyaretinde, “İlk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için sizden helallik istiyorum” demişti.

Ankara Adıyaman’ın yıkıldığını biliyordu

AKP Adıyaman Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Ahmet Aydın, Adıyaman’da yayın yapan bir yerel televizyon kanalında, gazeteci Burak Cansel’in konuğu oldu. Cansel’in, depremin ilk üç dört günü Adıyaman’a müdahale edilememesine yönelik sorularını yanıtlayan Aydın, geç müdahale iddialarının “algı” olduğunu öne sürdü. Aydın, deprem esnasında Ankara’da olduğunu ve sarsıntıyı hissettiğini belirterek, birkaç dakika sonra kendisine gelen telefon üzerine Adıyaman’ın yıkıldığını öğrendiğini söyledi. Hemen hazırlanarak AFAD’a gittiğini kaydeden Aydın, Gazeteci Cansel’in “Yani Ankara biliyor muydu Adıyaman'ın yıkıldığını” şeklindeki sorusuna, “Ankara biliyordu ve koordinatör bakan atadı. Biz hemen Adıyaman'a gidelim dedik, bir şekilde zor bela uçağa bindik ve havalimanına indik” dedi.

“Spekülasyon”

Cansel’in, “Yani şimdi devletin, hükümetin haberi var ama 3 günlük mağduriyet Adıyaman'da gündem. Genelgeler yayınlanıyor ama Adıyaman yok” sözleri üzerine, “Devletin haberi var, koordinatör bakan atanıyor. Bizler elimizden gelen gayreti gösterdik. Bakın biz AFAD’ın merkezine geldik, gündüz ikinci deprem oldu 7.6 ve biz o ikinci deprem olduğunda AFAD’ın 3. katındaydık. Biz de yakalandık. Adıyaman'da evet ilk 3 günle ilgili bir spekülasyon var” dedi. Adıyaman’ın ilk 2 gün basında yer almadığını öne süren Aydın, “Basında Adıyaman'ın yer almayışı sanki Adıyaman'dan hükümetten haberi yokmuş gibi, 2 gün gecikti gibi bir algı. Aslında Cumhurbaşkanımızın, ilgili bakanlarımızın hepsinin de haberi o süreçte oldu ve her bir bakanımıza da ne yapabiliriz diye görüşmeler yaptık” dedi.

“Sizce bu mazeret mi?”

Aydın, Adıyaman merkezde bin 307 binanın yıkıldığını belirterek, “Aynı anda bin 307 arama kurtarma kişisi değil arama kurtarma ekibine ihtiyaç var. Yani bir arama kurtarma ekibi 15-2o kişiden az olamaz. Bin 307 hilti, bin 307 kamyon, bin 307 eskavatöre ihtiyacınız var, yani bu arama kurtarmayı yapmak için tam donanımlı ekiplere ihtiyacınız var” dedi. Bunun üzerine gazeteci Cansel, Aydın’a “Neden yok? Sizce bu mazeret mi? Ya da Adıyaman medyada yer alsaydı yine aynı şeyler mi olacaktı?” diye sordu. Aydın ise bu soruyu, “Psikolojik bir olay medyada yer alsaydı evet işte insanlar tabii oradan takip ediyor. Bir de o ilk 2-3 gün tabii herkes kendi enkazının başında, herkes kendi acısının içerisinde oradan kurtarmaya çalışıyor öbür taraflarda ne oluyor ne bitiyor çok bir bilgi sahibi değil. Herkes acı sahibi, ben kendi enkazıma gidemedim, yeğenim de dahil olmak üzere her birimizin ailesinde ciddi kayıplar oldu. Elbette ki olayın büyüklüğü karşısında siz kul olarak ne kadar yaparsanız yapın eksik kalabilirsiniz. Biz yeterince tümden her yere aynı anda kurtardık diyemeyiz öyle bir imkan yok” sözleriyle yanıtladı. 

Basını suçladı

Aydın, Adıyaman’ın mağdur edilip edilmediğine ilişkin soruyu da, “Bütün iller aynı pozisyonda, bizim en büyük eksiğimiz evet basında Adıyaman'dan o ilk 2-3 gün özellikle üçüncü günden itibaren bahsedilmeye başlandı sıkça ama ilk 2 gün basında Adıyaman yer almaması bir hani orada bir mağduriyet oluşu, bir sahipsizlik gibi bir algı. Bunu tabii kullananlar da oldu ama şunu söylüyorum yani devletin bakanı ilk anda sabah buradaydı ekibiyle beraber, biz burdaydık, kamu kurum kuruluşları, STK’lar.. Kolay değil” cevabını verdi.

“Psikolojik algı”

Gazeteci Cansel’in, “Cumhurbaşkanımızın üç gün Adıyaman'a gelemedik hakkınızı helal edin demesi?” şeklindeki sözleri üzerine de Aydın, “Birkaç gün dedi orada, 3 gün değil birkaç gün dedi orda, 3 gün demedi yani o 1-2 gün özellikle o basında yer almayışı, bir de o psikolojik algı var. Bu insani ve fıtrati bir şey. İnsan olarak biz gene helalleşiriz. Eksik evet, biz aynı anda bütün enkazların başında hazırdık diyebilecek durumda değiliz ki” dedi.