Politika

Erdoğan, SETA Vakfı Genel Koordinatörü Burhanettin Duran'ı Dışişleri'ne Bakan Yardımcısı atadı

17 Mayıs 2024 00:35

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında hazırladıkları raporla "gazetecilerin fişlendiği" üzerinden büyük tepki çeken SETA Vakfı'nın Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran'ı Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atandı. Duran, 6 yıl önce de Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi olarak atanmıştı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla, Dışişleri Bakan Yardımcılıklarına 3 atama yapıldı. Erdoğan imzalı kararla, Dışişleri Hakan Fidan'ın yardımcılığına Ayşe Berris Ekinci, Nuh Yılmaz ve Burhanettin Duran atandı. 

Burhanettin Duran, hükümete yakınlığıyla bilinen Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi ve Siyaset, Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar (SETA) Vakfı Genel Koordinatörü'ydü. Ekim 2018’de Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi olarak atanmıştı.

TIKLAYYIN - SETA “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” raporunda gazetecileri fişledi!

SETA'nın gazeteciler hakkındaki raporu

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), 2019 yılında “Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlığıyla yayımladığı ‘rapor’da gazetecileri fişleme niteliği taşıyan izleme paylaşımlarını bir araya getirdi. Raporda, BBC Türkçe, DW Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkçe, Independent Türkiye ve CRI Türk (Çin Uluslararası Radyosu) çalışanlarının özgeçmişleri ve daha önce çalıştıkları kurumlar listelenirken, gazeteciler 'mesleki kriterler'le ilgisi olmayan ölçütlerle yargılandı, 'basın/ifade özgürlüğü'ne vurgu yapan sosyal medya paylaşımları üzerinde bile kuşku yaratmaya yönelik ifadeler kullanıldı. Pek çok gazeteci ve siyasetçi rapora tepki gösterirken ‘internet andıcı’ benzetmesi yaptı.

İsmail Çağlar, Kevser Hülya Akdemir ve Seca Toker imzalı 196 sayfalık raporda, ‘inceleme’ altına alınan medya kuruluşları ve gazetecilerin, “Türkiye için kritik olaylardaki tavrının ölçülmeye çalışıldığı” iddia edildi. Dış basını inceleme iddiasıyla hazırlanan raporda, adı geçen kurumlarda çalışan tüm gazetecilerin özgeçmişleri, sosyal medya etkileşimleri ve daha önce çalıştıkları kurumlar yer aldı. Ayrıca, gazetelerin yayın politikalarının eleştirildiği raporda, bu kurumlar “algı çalışması yürütmekle” suçlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, SETA gazetecileri fişlediği gerekçesiyle tepkilere neden olan raporda "suç unsuru bulunmadığı" gerekçesiyle, "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi.

TIKLAYIN - Gazetecileri fişleyen SETA hakkında suç duyurusu

TIKLAYIN - SETA'dan fişleme raporuna gelen tepkiler üzerine açıklama: Gazetecilerin siyasi pozisyonu olması da bunların tespiti de meşrudur

TIKLAYIN - AKP'li Külünk isim vermeden SETA Koordinatörü'ne yüklendi: ABD'yi Suriye'de göreve çağıranlar 15 Temmuz'un failini bilmiyor mu?

Burhanettin Duran kimdir?

1993’te Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 1993-2001 arasında Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını tamamladı.
 
Çeşitli üniversitelerde görev yapan Duran, 2006’da doçent ve 2013’te profesör unvanlarını aldı.
 
Halen Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi. Çok sayıda kitap ve dergide Türk düşünce tarihi, Türk dış politikası, İslamcılık, Avrupa, demokrasi ve sivil toplum konuları üzerine Türkçe ve İngilizce makaleleri bulunan Duran halihazırda SETA genel koordinatörü olarak görev yapmıyordu.
 
Ekim 2018’de Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi olarak atanmıştı.