Politika

Erdoğan'dan "Sayın Sisi" çıkışı: Pek çok konuyu ve Gazze'yi istişare edeceğiz; Hitler özentisi Netanyahu, her gün yeni bir kırmızı çizgiyi aşıyor!

Erdoğan'ın, daha önce de "Sizin Hitler'den ne farkınız var" dediği Netanyahu, "Kürtlere soykırım uygulayan Erdoğan, bize ahlak vaazı edebilecek son kişi" yanıtı vermişti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise, "Bu sözler, dünyadaki her Yahudi ve Nazilerin elinde mahvolan milyonlarca Yahudi'nin hatırası için son derece saldırgan" demişti

12 Şubat 2024 18:30

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Kabine toplantısı, 3 saatlik görüşmenin ardından sona erdi. Erdoğan toplantının ardından yaptığı açıklamada, Mısır'a 12 yıl sonra yapacağı ziyaretten bahsederek, "Sayın Sisi ile ekonomik, ticaret, turizm, enerji ve savunma başta olmak üzere ülkelerimiz arasında pek çok konuyu istişare edeceğiz. Gündemimizin ilk sırasında Gazze'ye yönelik artan İsrail saldırıları olacak" dedi. 12-13 Şubat'ta BAE’ye, 14 Şubat'ta ise Mısır'a gidecek Erdoğan, geçmişte ağır suçlamalar yönelttiği Sisi ile normalleşme süreci ilerlerken son olarak eylül ayında G20 zirvesinde görüşmüştü; ülkede 2013'te yapılan darbeden bu yana Mısır'a hiç gitmedi.

Erdoğan, Kabine sonrası yaptığı konuşmada, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu bir kez daha "Hitler"e benzeterek, "Hitler özentisi Netanyahu, her gün yeni bir kırmızı çizgiyi aşıyor. Bu sabah güvenlik bölge olarak ilan ettikleri yaklaşık 1,5 milyon Gazzeli'nin sığındığı Refah'ı hedef aldılar. Batılı güçler sahne önünde İsrail'e itidal çağrısı yaparken Hamas bahanesinin arkasına saklanarak, Netanyahu'nun katliamlarına göz yumuyorlar" diye konuştu. 

Erdoğan, 27 Aralık 2023 tarihinde 100. Yıl TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, Gazze'deki saldırıları üzerinden İsrail Başkanı Binyamin Netanyahu'ya, "Sizin Hitler'den ne farkınız var? Bunlar bize Hitler'i de aratacak. Bu Netanyahu'nun yaptıklarının Hitler'den geri kalır yanı var mı? Yok" sözleriyle yüklenmişti.

Netanyahu ise Erdoğan'a, "Kürtlere karşı soykırım uygulayan, muhalif gazetecileri tutuklayarak dünya rekoru kıran Erdoğan, bize ahlak dersi verecek son insan" yanıtı vermişti. 

Savaş kabinesinde yer Benny Gantz da, "Erdoğan'ın sözleri Holokost anılarına saygısızlık ve gerçeğin çarpıtılması. Katliamı yapan Hamas'tır" demişti. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ise, "Bu sözler, dünyadaki her Yahudi ve Nazilerin elinde mahvolan milyonlarca Yahudi'nin hatırası için son derece saldırgan" diye yanıt vermişti.

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Netanyahu'ya: Bunlar bize Hitler'i de aratacak, sizin Hitler'den ne farkınız var?

TIKLAYIN - Netanyahu'dan Erdoğan'a "Hitler" yanıtı: Kürtlere soykırım uygulayan Erdoğan, bize ahlak vaazı edebilecek son kişi

Kabine, yaklaşık 4 hafta sonra Beştepe'de toplandı. Kabine'nin ardından konuşan Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında gerçekleşecek F-16 satışına da değinerek, "ABD ile bir süredir yürüttüğümüz F-16 talebimizin de olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyuyoruz. Ülkemize yönelik kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte inşallah Türk savunma sanayi bundan sonra daha hızlı yol alacaktır" ifadelerini kullandı.

"Türkiye, hedeflerine kararlılıkla yürüyor"

Erdoğan, özetle şunları söyledi:

"Terörle mücadele ve dış politika başta olmak üzere pek çok konuyu detaylıca ele aldık. Deprem bölgesindeki çalışmalar, Kabinemizin en önemli başlığıydı. Yaklaşan yerel seçimlere ilişkin hazırlıkları da gözden geçirdik.

Dünya genelindeki olumsuzluklara rağmen Türkiye, hedeflerine kararlılıkla yürüyor. Bölgemizde yaşanan savaşlar, çatışmalar, saldırılar, küresel ekonomideki belirsizlikleri derinleştiriyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin önemli bir kısmı ciddi siyasi istikrarsızlık ve buna bağlı sosyal gerilim tehditleri ile yüzleşiyor.

"Turizmde tarihi başarıları muhalefetin ve faşist çevrelerin turizmi baltalamaya yönelik kampanyalarına rağmen elde ettik"

Ülkemize gelen ziyaretçi sayısı 57 milyon kişiyi buldu. Turizmde bu tarihi başarıları muhalefetin ve bazı faşist çevrelerin turizmi baltalamaya yönelik menfi kampanyalarına rağmen elde ettik. Bu art niyetli propagandalar olmasa aslında çok daha yüksek oranlara da ulaşabilirdik. 2024 yılı için hedefimiz 60 milyon ziyaretçi, 60 milyar dolar turizm geliridir.

"İstihdamda olumlu hava devam ediyor"

İhracatta yakaladığımız ivmeyi ocak ayında da sürdürdük. Ocak ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artışla 20 milyar dolar oldu. En büyük önceliğimiz olan istihdamda da olumlu hava devam ediyor. Bugün TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de işsizlik oranı Aralık 2023'te bir önceki aya kıyasla 0,1 puan düşüşle yüzde 8,8 geriledi.

Uluslararası yatırımcılar ve piyasalar nezdinde Türk ekonomisine güvenin artmasından memnuniyet duyuyoruz. Türk Lirası varlıklara yönelik talebin de yükselmesiyle ülkemiz risk primindeki düşüş devam ediyor. Önümüzdeki dönemde ekonomi programımızın müspet yansımalarını enflasyon başta olmak üzere diğer alanlarda net bir şekilde göreceğiz.

"İkinci astronotumuzu da önümüzdeki aylarda uzaya göndereceğiz"

Son Kabine toplantımızdan bu yana attığımız adımlardan bazılarını şu şekilde ifade edebiliriz. Milli uzay programımız kapsamında bir ilki gerçekleştirerek insanlı uzay misyonumuzu başarıyla hayata geçirdik. Türk Hava Kuvvetlerimizin yetiştirdiği seçkin pilotlardan olan Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki görevini ve bilimsel deneylerini tamamlayarak ülkemize döndü. Biz de kendisini bugün kabul ettik. İkinci astronotumuzu da önümüzdeki aylarda yeni deneyler yapmak üzere yörünge altı uçuş için uzaya göndereceğiz. İlk uzay misyonumuzun özellikle gençlerimizde uzay çalışmalarına, astronomiye ve bilime yönelik ilgiyi artırmasından memnuniyet duyuyoruz. Ali Kuşçu, Ergani, Cezeri gibi bilim yolcularının mirasını taşıyan bir millete zaten başka türlüsü de yakışmazdı.

Ülkemizin farklı alanlarda yaptığı her hamleyi değersizleştirmeyi maharet zannedenler boş durmadı. İş yapmak, proje üretmek, ülkenin ve milletin hayrına vizyon ortaya koymak yerine eser ve hizmetlere kulp takan, takoz koyan, engel çıkartan bu sığ anlayışı gördükçe üzülüyoruz. Türkiye'nin geçmişte kaybettiği hazine değerindeki yılların, fırsatların sebebini bunlara baktıkça daha iyi anlıyoruz. Biz müzmin muhaliflere aldırmadan yolumuza devam ettik, ediyoruz, edeceğiz.

Savunma sanayi yatırımlarımızın meyvelerini toplamayı sürdürüyoruz. Yerel imkanlarla üretilen milli fırkateynimiz TCG İstanbul'u ve ona entegre edilen çeşitli silah sistemlerini, lojistik destek gemimiz TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi'yi, dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk insansız su üstü aracımız Marlin SİDA'yı, kısacası her biri ayrı emek ve başarı örneği olan çok sayıda savunma sanayi ürününü deniz kuvvetlerimize teslim etmenin heyecanını yaşadık. 'Denize hakim olan cihana hakim olur' sözünün önderliğinde ilerliyoruz.

"Türk savunma sanayi bundan sonra daha hızlı yol alacak"

ABD ile bir süredir yürüttüğümüz F-16 talebimizin de olumlu sonuçlanmasından memnuniyet duyuyoruz. Ülkemize yönelik kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte inşallah Türk savunma sanayi bundan sonra daha hızlı yol alacaktır.

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi, Yüksek Düzeyli İŞ Birliği Konseyimizin 8. toplantısı vesilesiyle 24 Ocak'ta Ankara'da misafir ettik. Cumhurbaşkanı ile terörle mücadele, bölgesel gelişmeler ve Gazze krizi başta olmak üzere pek çok konuyu etraflıca istişare ettik. Yaptırımlar nedeniyle yavaşlayan ikili ticaretimizi 30 milyar dolar hedefine ulaştırmakta kararlıyız. farklı alanlarda imzaladığımız 10 yeni anlaşma, ilişkilerimizi geliştirme irademizin somut bir işareti. MGK'nin ocak ayı toplantısında hem 2023 senesinin muhasebesini yaptık hem de sınır ötesi operasyonlarımızı kapsamlı bir değerlendirmeye tabi tuttuk. Şu gerçeği çok net bir şekilde görebiliyoruz.

"Türkiye, terörü kaynağında yok etme stratejisi ile bölücü terör örgütünü bir alana hapsetti"

Türkiye, uyguladığı terörü kaynağında yok etme stratejisi ile bölücü terör örgütünü dar bir alana hapsetmiştir. Bölücü terör örgütünün ömrünü uzatan ana faktör kimi müttefiklerimiz ile kuzey Irak'taki bazı yapıların teröristlere verdiği desteklerdir. Türkiye elbette Irak'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygılıdır. Irak'ın teröre karşı verdiği mücadeleyi tüm samimiyetimizle destekliyoruz. Iraklı kardeşlerimizden de haklı beklentimiz, Irak topraklarının ülkemize yönelik terör eylemlerinde bir üs olarak kullanılmasına izin vermemeleridir. Gerek Dışişleri Bakanımız gerek MİT Başkanımız, gerek Milli Savunma Bakanımız bu konudaki hassasiyetlerimizi Irak makamlarına iletti.

"Türkiye, ne pahasın olursa olsun güney sınırlarında bir teröristan kurulmasına müsaade etmeyecek"

Bu sena yaz aylarında Pençe harekat bölgesindeki tahkimatımızı önemli ölçüde tamamlamış olacağız. Böylece 40 yıldır sürdürdüğümüz bölücü terör örgütü ile mücadelede çok daha etkin tedbirleri alma imkanına kavuşacağız. Terörün yok edilmesi, Irak'ta hayata geçirmeyi planladığımız kalkınma yolu projesi için de önemlidir. Türkiye, ne pahasın olursa olsun güney sınırlarında bir teröristan kurulmasına müsaade etmeyecektir. Terör örgütü mensuplarını nerede bulursak orada kafalarını ezmeyi, bu amaçla oluşturulan yapıları imha etmeyi sürdüreceğiz. Evlatlarımıza sınırların dışında da terörün olmadığı güvenli, huzurlu, istikrarlı ve barışın hüküm sürdüğü bir bölge bırakacağız.

"İstanbulumuzda trafik çilesini bitirecek adımları atmaya devam ediyoruz"

Siyaset kulvarında partimizin ve Cumhur İttifakı adaylarının tanıtımını yaptık. 31 Mart seçim beyannamesini kamuoyumuzun takdirine sunduk. İzmir ziyaretimizde ayrıca 2060 yataklı şehir hastanemizi ve bağlantı yollarını resmen hizmete açtık. İstanbul trafiğine yeni bir nefes olarak gördüğümüz Gayrettepe-Kağıthane hattını 29 Ocak'ta hizmete aldık. Böylece İstanbul Havalimanı ile Gayrettepe arasında kesintisiz metro ulaşımını sağladık. Bu hattımızın da hizmete alınmasıyla İstanbul'da tamamlanan raylı sistem ağlarının uzunluğu 338,5 kilometreye çıkmıştır. Şu an İstanbul genelinde toplam uzunluğu 52,7 kilometre olan 4 metro hattının inşası sürüyor. Uğraştıran değil, ulaştıran İstanbul parolasıyla şehrimizin trafik çilesini bitirecek adımları atmaya devam ediyoruz.

Önümüzdeki aylarda yapacağımız açılışlarla birlikte 4 ayrı proje kapsamında 34 kilometrenin üzerinde uzunluğa ve 18 istasyona sahip raylı sistemi şehrimize kazandıracağız. Gayrettepe-Kağıthane metro hattının İstanbulumuza hayırlı olmasını diliyorum.

"Din görevlilerimizden daha fazla gayret bekliyoruz"

Diyanet camiamız, sadece insanımıza din hizmetlerinin verilmesinde değil, asımın neslinin yetiştirilmesinde de önemli sorumluluklar üstleniyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin ruh, beden ve gönül sağlığına yönelik tehditlerin arttığı günümüzde hademe-i hayrat olan din görevlilerimizden daha fazla gayret bekliyoruz. Diyanet Akademisi'nin de hizmete girmesiyle eğitim imkanları genişleyen din görevlilerimizin önümüzdeki dönemde ilim, irşat, tebliğ ve temsil görevlerini yerine getireceklerine yürekten inanıyorum.

İtalya Başbakanı sayın Meloni'yi kabul ederek AB tam üyelik sürecimiz, savunma sanayi alanındaki iş birliğimizin geliştirilmesiyle ticaret ve yatırım konularını ele aldık. Nijer Başbakanı Ali Mahaman lamine Zen ile heyetinin ülkemizi ziyareti Afrika ile ilişkilerimizi tekrar gözden geçirmemize vesile oldu. Afrikalı kardeşlerimizle iş birliğimizi kazan-kazan anlayışıyla her alanda güçlendirmeye devam edeceğiz.

"2 ay içinde deprem bölgesi genelinde her ay 15-20 bin civarında konut ve köy evini hak sahipleriyle buluşturacağız"

Geçen sene 6 Şubat'ta sadece milletimizin değil, insanlık tarihinin de en yıkıcı, acı ve büyük, tabi afetlerinden birini yaşadık. Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilimizi ve 14 milyon insanımızı doğrudan etkiledi. Bu depremlerde kaybettiğimiz 53 binin üzerindeki şehidimizi bir kez daha rahmetle yad ediyorum. rabbim hepsini cennetiyle cemaliyle müşerref eylesin diyorum.

Depremin birinci yıldönümünde hem inşası tamamlanan konutların teslimatını yapmak hem de depremzedelerimin acısına ortak olmak üzere bölgedeydik. Sırasıyla Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Adıyaman illerimizi ziyaret ettik. Depremden zarar gören tüm il, ilçe ve köylerimizde yeniden inşa çalışmaları kesintisiz sürüyor. Depremzede kardeşlerimizi en kısa sürece güvenli, dayanıklı yuvalarına kavuşturmak için gece-gündüz koşturuyoruz. Sadece ziyaret ettiğimiz 5 ilimizde kuralarını çekerek hak sahiplerine teslim ettiğimiz konut ve köy evi sayısı 31 binin üzerindedir. İnşallah 2 ay içinde deprem bölgesi genelinde her ay 15-20 bin civarında konut ve köy evini hak sahipleriyle buluşturacağız. Böylece temel atmanın üzerinden 1 sene geçmeden inşaatları bitirme sözümüzü önemli ölçüde yerine getirmiş olacağız. Yıl sonuna kadar hedefimiz vatandaşlarımıza teslim etmektir. Ardından bu sayıyı süratle 390 bine ulaştıracağız.

"Türkiye artık siyasi, ekonomik ve askeri olarak bambaşka bir ligin oyuncusu"

Son 10 yıldır her seçim döneminde olduğu gibi 31 Mart seçimleri de yaklaşırken milletimizi huzursuz edecek görüntüler gelmeye başladı. Türkiye'nin 21 yıldır en büyük gücü olan güven ve istikrar iklimini bozmak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Mahalli İdareler Seçimlerini, ülkemizi tökezletmenin aracı haline dönüştürme hayali kuranların heveslerini yine kursaklarında bırakacağız.

Türkiye artık hem siyasi hem ekonomik hem askeri olarak bambaşka bir ligin oyuncusudur. Sıkıntılarımız elbette var. Sıkıntıların bir kısmı küresel ve bölgesel krizlerin yansımaları, bir kısmı da ayağımıza takılan çelmelerin bedelidir.

"Enflasyon bizi çökertemez"

Türkiye yaşadığı onca sıkıntıya rağmen sıkıntılarının hepsinin üstesinden gelecek bir programa sahip bir ülkedir. Yolumuza devam ettik, edeceğiz. Ne enflasyon ne başka gayretler bizi çökertemez, çökertemeyecek. Önümüzdeki sorunları çözerek Cumhuriyetimizi ikinci asrında hak ettiği yere çıkartacağız.

"Hitler özentisi Netanyahu, her gün yeni bir kırmızı çizgiyi aşıyor"

Sayın Sisi ile ekonomik, ticaret, turizm, enerji ve savunma başta olmak üzere ülkelerimiz arasında pek çok konuyu istişare edeceğiz. Gündemimizin ilk sırasında Gazze'ye yönelik artan İsrail saldırıları olacak. Hitler özentisi Netanyahu, her gün yeni bir kırmızı çizgiyi aşıyor.

Bu sabah güvenlik bölge olarak ilan ettikleri yaklaşık 1,5 milyon Gazzeli'nin sığındığı Refah'ı hedef aldılar. Batılı güçler sahne önünde İsrail'e itidal çağrısı yaparken Hamas bahanesinin arkasına saklanarak, Netanyahu'nun katliamlarına göz yumuyorlar.

1 yılı aşkın süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın itirazlarıyla devam eden İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması süreci, geçen hafta sona erdi. 23 Ocak'ta TBMM Genel Kurulu'nda İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, 287 "evet" oyuyla kabul edildi. Kanunun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanıp Resmi Gazete'de yayımlanması ve belgelerin ABD'ye teslim edilmesiyle Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine resmen vize vermiş oldu. 

TIKLAYIN | Genel Kurul'dan onay çıktı: TBMM'den İsveç'e NATO vizesi!

TIKLAYIN |  TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması dünya basınında: Erdoğan'ın 'U dönüşü'

TIKLAYIN | Rusya'dan TBMM'nin İsveç kararına tepki: Türkiye'nin bir bloğun çıkarları doğrultusunda hareket etmesi üzücü

Öte yandan ABD, Türkiye'yi 2019 yılında proje ortağı olduğu F-35 yeni nesil savaş uçaklarının üretim sürecinden çıkarmış; bunun sebebi olarak da Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerini göstermişti. Türkiye ise Ekim 2021’de, ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen 40 adet F-16 ve 80'e yakın F-16 modernizasyon kiti almak için ABD'ye başvurmuştu.

Başvurudan 20 ay sonra F-16 satışı süreci İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının ardından ilerlemeye başladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin İsveç'in katılım belgelerini depozitör ülke konumundaki ABD'ye vermesinden sonra satış için Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. 

Bu sırada NATO üyesi iki ülke olan Türkiye ile Yunanistan arasındaki gergin ilişkiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 6 yıl sonra ilk kez 8 Aralık 2023'te gerçekleştirdiği Atina ziyaretiyle sakinleşti. 

METİN KAAN KURTULUŞ YAZDI | "Agapite Tayyip", "Değerli Kiryakos": Erdoğan'ın 6 yıl sonra gerçekleştirdiği Atina ziyaretinden öne çıkanlar

ABD, Türkiye'ye F-16 satışı için İsveç'in NATO üyeliğine onayını gündeme getirmişti. Hatta Erdoğan, “F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıyorlar, götürüyorlar 'İsveç de İsveç' diyorlar” diyerek duruma tepki göstermişti. 

İsveç'in NATO üyeliği onaylandı, Biden yönetimi Kongre'ye mektup yazdı

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kanun teklifinin TBMM'de onaylanmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Kongre üyelerine bir mektup yazarak, Türkiye'ye 20 milyar dolarlık Lockheed Martin F-16 uçağı ve modernizasyon kiti satışının onaylanması çağrısında bulundu. Böylece süreçle ilgili 20 ay sonra ilk adım atılmış oldu. 

TIKLAYIN | Biden yönetiminden Kongre'ye Türkiye için 'F-16' mektubu!

"Katılım belgelerini sunmadan resmî süreç işlemeyecek"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, 25 Ocak'ta Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini resmen onayladığını Washington'a bildirdiği anda Dışişleri Bakanlığı'nın F-16 satışı için Kongre'ye resmi bildirim yapacağını ifade etti.

Flake'in bu açıklamayı yaptığı tarihte kanun henüz Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanmamış ve katılım dosyaları ABD'ye sunulmamıştı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake de Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini resmiyete dökmeden F-16 satışı için adım atmayacağının sinyallerini vermiş oldu.

TIKLAYIN | ABD Büyükelçisi'nden "Önce İsveç'i Washington'a resmen bildirin, F-16 için adımı hemen atalım" mesajı

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO vizesini onayladı; F-16 bildirimi için belgelerin Washington'a gitmesi bekleniyor

TIKLAYIN | CHP milletvekili Namık Tan: ABD, İsveç'in NATO üyeliğine onay için Cumhurbaşkanı'nın ıslak imzasının aslını görmek istedi

ABD Dışişleri'nden 23 milyar dolarlık F-16 satışına onay

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsveç'in NATO'ya katılım belgelerinin depozitör ülke olan ABD'ye  sunulmasının ardından Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmî bildirimini 27 Ocak'ta Kongre'ye gönderdi. Bildirimde, Türkiye'ye 23 milyar dolar değerinde F-16 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kitinin satışına onay verildiği bilgisi yer aldı. 

ABD Kongresi'nin, Türkiye'ye F-16 satılmasına ilişkin resmi bildirimin ardından 15 günlük değerlendirme ve itiraz süresi bulunuyor. Bu süre içinde bir itiraz gelmezse satış gerçekleşmiş olacak.

TIKLAYIN | ABD Dışişleri, Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre'ye gönderdi

Yunanistan'a F-35 satışı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışı için yaptığı bildirimle eş zamanlı olarak Yunanistan'a da 40 adet F-35 satışını onayladı ve bu olası satışı da Kongre'ye bildirdi.

Yunanistan'a yapılacak satış, 8.6 milyar dolar değerinde. ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Türkiye ve Yunanistan'a yapılacak olası satışların bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği belirtildi.

TIKLAYIN | ABD Dışişleri, Türkiye'ye F-16 satışına onay vermesiyle eş zamanlı olarak Atina'ya F-35 satışını da Kongre'ye bildirdi

TIKLAYIN | ABD Dışişleri'nin Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin resmî bildirimi dünya basınında: "Yunanistan'a eş zamanlı F-35 onayıyla denge kurma çabası"

TIKLAYIN | Yunanistan basını: Atina ile Ankara arasındaki silah yarışı sürüyor; ABD F-35 satışıyla Türkiye'nin İHA'lardaki avantajını dengelemeye çalışıyor