Politika

Erdoğan, Ahıska Türklerine hitap etti: Türk vatandaşlığınız için süreci hızlandırıyoruz

18 Eylül 2023 01:30

Güncelleme: 18 Eylül 2023 02:32

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere geldiği ABD'nin New York şehrinde TASC tarafından düzenlenen programda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, program öncesinde Türkevi'nde, Ahıska Türklerine hitap etti. 

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"1944 yılında maruz kaldığınız sürgünle birlikte büyük acılar çektiniz, nice badireler atlattınız. Sürgünde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyorum.

Ahıska Türkleri sürgünle birlikte dünyanın 9 farklı ülkesine yayılmış, yıllar boyunca zorlu şartlar altında yaşamıştır. Ama onca zorluğa rağmen kimliklerini korumayı kültürel miraslarını gelecek kuşaklara aktarmayı başarmışlardır. Nereden olursa olsunlar Ahıska Türklerinin yürekleri Türkiye ile birlikte atmıştır. Bu anlayışla Ahıska Türklerinin durumunu çok yakından takip ediyoruz. Ukrayna’da olaylar başladıktan sonra hemen bu ülke makamlarıyla temasa geçerek Ahıskalı vatandaşlarımızı Türkiye’ye getirdik. Bu şekilde ülkemize gelen Ahıska Türkü sayısı 4 bini buluyor.

Gerek YTB gerekse TİKA’nın yürüttüğü çeşitli projeleri takdirle karşılıyoruz. Ahıska Türklerinin huzur ve esenliğini kendi vatandaşlarımızdan ayrı görmüyoruz. Kendilerinin yıllardır hasretle beklediği Türk Vatandaşlığını sağlamaları için gerekli adımları atıyor, bu süreci hızlandırıyoruz.

2022 yılından bu yana 820 soydaşımız, Türk vatandaşlığını kazandı. İşlemleri devam eden 578 soydaşımız için de çalışmalarımızı süratle tamamlayacağız.
 
Bizden önce vatandaşlık verilen Ahıska Türkü sayısı oldukça sınırlıydı. Bizim dönemimizde bu rakam 60 bini geçti.
 
ABD’deki diğer Türk ve Müslüman sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliğinizi güçlendirmenizde fayda görüyorum. Son dönemde artan ırkçılık ve İslam düşmanlığı karşısında birlikte hareket etmeniz gerekiyor."
 
TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de: BM 78. Genel Kurulu'na katılacak
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 78. Genel Kurulu için ABD'ye geldi

Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere New York'a geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ı, John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'nda Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sedat Önal, Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan ile New York Başkonsolosu Reyhan Özgür karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ve bazı yetkililer de ABD'ye geldi.

Erdoğan, Türkevi'nde birçok isimle bir araya geldi.

Fotoğraf: AA, Irakli Garibaşvili ve Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan, ilk olarak Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile Türkevi'nde görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, basına kapalı yapılan görüşmeye dair şu ifadeleri kullandı:

"Orta Koridor'un hayata geçirilmesinin öneminden bahseden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun süratle operasyonel hale getirilmesinin beklendiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan'daki FETÖ okullarının kapatılarak mal varlıklarının dondurulmasının önemli olduğunu belirterek, bu konuda Gürcistan yönetiminin attığı adımları tebrik etti."

Fotoğraf: AA

Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile yaptığı görüşmenin ardından Elon Musk'la bir araya geldi. Musk'ın Erdoğan ile yapacağı görüşmeye, kucağında oğlu ve korumaları ile gitmesi Türkiye basınında geniş yer buldu. Musk, Erdoğan ile yaptığı görüşmeden elinde Erdoğan'ın yazdığı "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" kitabıyla çıktı.

İletişim Bakanlığı'nın sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Erdoğan-Musk görüşmesine dair şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Musk’a Türkiye’nin teknoloji alanındaki atılımlarından, Dijital Türkiye Vizyonu ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nden bahsetti.

Togg’un Türkiye’de yollara çıkmasıyla birlikte Tesla’nın da Türkiye pazarına girdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla’nın yedinci fabrikasını Türkiye’de kurması için çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin uzay programı kapsamında atılan ve atılacak adımlarda SpaceX ile iş birliği imkanlarının doğabileceğini ifade ederek Musk’ı İzmir’de düzenlenecek Teknofest’e davet etti."

Fotoğraf: İletişim Başkanlığı

TIKLAYIN | Elon Musk'ı Teknofest'e davet eden Erdoğan, Tesla'nın 7'nci fabrikasını Türkiye'de kurmasını istedi

Erdoğan, salı günü BM Genel Kurulu'na hitap edecek

Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurul'una hitap edecek olan Erdoğan'ın, göçmenler, iklim değişikliği ve terörizmle mücadele gibi konularda mesajlar vermesi bekleniyor.

Erdoğan, New York programı kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve bir dizi isimle ikili görüşmeler gerçekleştirecek. Ayrıca yatırımcılarla da bir araya gelecek.

Cezayir ve Polonya cumhurbaşkanı ile görüşecek olan Erdoğan, İtalya, İsrail ve Yunanistan başbakanlarını da kabul edecek, Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden'ın liderler onuruna vereceği resepsiyona da katılacak.