Gündem

“EOKA’lı video” eleştirilerine CHP’den yanıt: Ecevit’in, hainleri Beşparmak dağlarına gömmesinin hikayesi

"Filmden alınan tek bir fotoğraf ile algı operasyonu yapmaya çalışanların ve Süleyman Şah Türbesi’nde ve Ege Adaları’nda toprağımıza ve bayrağımıza sahip çıkamayanların bunu anlamasını beklemek mümkün değildir"

10 Eylül 2023 14:14

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun paylaştığı 100. yıl videosunda kullanılan EOKA fotoğrafına yönelik eleştirilere, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aysu Bankoğlu yanıt verdi. T24’ün sorusunu yanıtlayan Bankoğlu, “Filmin 50. ve 59’uncu saniyeleri arasındaki bölümde Ecevit’in, bu hainleri Beşparmak dağlarına gömmesinin hikayesi yer almaktadır” dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sosyal medya hesabından paylaştığı 100. yıl videosunda, Kıbrıs Barış Harekatı'na giden süreçte Türk köylerine saldıran Rum milliyetçi grupların başını çeken EOKA’nın fotoğrafının kullanılması dikkati çekmişti. Daha önce de KKTC'de 8 Ağustos 2022 tarihli devlet piyangosunun üzerine basılan ve olayın medyaya yansıması üzerine tepki çeken fotoğrafla ilgili eleştirilere CHP’den yanıt geldi. 

T24’ün sorusunu yazılı olarak yanıtlayan CHP Tanıtım ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aysu Bankoğlu, videoda fotoğrafın ardından gösterilen Beşparmak Dağları ile Bülent Ecevit’e dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Hainleri Beşparmak dağlarına gömmesinin hikayesi”

“Türkiye’nin kurucu partisinin 100 yıl önce çıktığı yolda, ülkemizin topraklarına ve halkına sahip çıkma hikayesinin anlatıldığı kısa filmimizin her zaman olduğu gibi belli odaklarca algı operasyonu ile maksatlı olarak karalanmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. Bu defaki karalama girişiminin; Kıbrıs’ta kazanılan büyük zaferin filmde tek bir kare üzerinden yapılmaya çalışıldığı görülmektedir. Filmin 50 ve 59’uncu saniyeleri arasındaki bölümde Ecevit’in bu hainleri Beşparmak dağlarına gömmesinin hikayesi yer almaktadır.”

“Bu bölüm üzerinden algı operasyonu yaratılmak isteniyor”

Videonun bu bölümü üzerinden algı operasyonu yaratılmak istendiğini savunan Bankoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Bu bölümde ulusumuza karşı böylesine haince bir davranışı sergileyenlerin sevinçlerinin nasıl kursaklarında kaldığı, nasıl Beşparmak dağlarının ardına gömüldüğü ve üzerlerine bağımsızlık mücadelemize atıfla dünyanın en büyük bayrağının nasıl resmedildiği gerçeği anlatılmaktadır. 

“Toprağımıza sahip çıkamayanların bunu anlamasını beklemek mümkün değil”

100. Yıl filmimizde de anlatıldığı üzere, Bayrağımıza el uzatanlarının sonunun ne olacağı çok açıktır. Kuşkusuz ki kurulduğu günden bugüne topraklarımızın, bayrağımızın ve egemenliğimizin en büyük garantisi Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Filmden alınan tek bir fotoğraf ile algı operasyonu yapmaya çalışanların ve Süleyman Şah Türbesi’nde ve Ege Adaları’nda toprağımıza ve bayrağımıza sahip çıkamayanların bunu anlamasını beklemek mümkün değildir.”