Bilim / Teknoloji

En 'gerçekçi' vegan dondurma üretildi

Üreticiler şekerin genetiğini değiştirerek dondurmaya kıvamını veren peynir altı suyu üretmeyi başardı

13 Temmuz 2019 15:52

Perfect Day isimli şirket 5 yıllık bir çalışma ve 60 milyon dolarlık yatırımın ardından genetiği değiştirilmiş mayadan peynir altı suyu proteini üretmeyi başardı.

Habere göre, son yıllarda yükselişte olan vegan (hayvansal ürün içermeyen) dondurma sektörü yükselişteydi ancak piyasadaki vegan dondurmaları tüketenlerin genel yorumu ‘kuma benzediği’ veya ‘kireç gibi’ olduğu yönündeydi. Üretici şirket bunun nedeninin dondurmaya kıvam kazandıran maddenin inek sütünde yer alan peynir altı suyu olduğunu söylüyor. Kaju veya hindistan cevizi sütünden üretilen dondurmalar yüksek yağ oranından dolayı bu açıdan daha başarılılar fakat aynı tada sahip değiller.

Şirket tarafından üretilen hayvansal ürün içermeyen bu peynir altı suyu proteini sayesinde aynı kıvama sahip dondurma üretildi.

Üreticiler, “Bu durumda üretilen dondurmalar GDO’lu mu?” sorusuna ise “Hem evet hem hayır” diye cevap veriyor. Şirket, geliştirdikleri yöntem sayesinde mayanın genetiğini değiştirerek şekeri peynir altı suyu ve kazein proteinine dönüştürdüklerini, ancak sadece ‘saf haldeki’ peynir altı suyunun dondurmaya eklendiğini söylüyor.