Yaşam

"En çok AirPods'a el konuluyor": Havayollarının bagajda olmasına izin vermediği ürünler neler?

07 Aralık 2022 08:26

Hürriyet havacılık yazarı Uğur Cebeci, uçağa binerken bagajda istenmeyen ürünlerin her geçen gün arttığını belirtti. Yasak listesinde son dönemde lityum pillerin öne çıktığını belirten Cebeci, en çok bavullardaki Apple AirPods’lara el konulduğunu söyledi. 

Cebeci, havayollarının bagajda istenmeyen maddelerini şöyle sıraladı

1- Lityum Piller (el bagajınızda ve orijinal kapalı paketinde olmalıdır)

2- Keskin Öğeler (bıçaklar, makaslar, çakılar ve kutu kesiciler dahil)

3- Çakmaklar (yolcuların yalnızca bir çakmak taşımasına izin verilir, fazla olanlara el konulur. Puro yakmakta kullanılan ya da rüzgarda dalgalanmayan hızlı gaz çıkışı olan çakmakların birine dahi izin verilmez. X-Ray geçişinde alınıp çöpe atılır.)

4- AirPods’lar ve işitme cihazı şarjları (her ikisi de lityum pil kullanır, bu nedenle el çantanızda olmalıdırlar. Kargoya giden bavulunuza koyamazsınız.)

5- Powerbank’ler (bunlar aynı zamanda lityum piller de kullanır, bu nedenle kontrol edilen bavulunuzda değil uçağa alınmaları gerekir)

6- 100 ml’nin üzerindeki sıvılar (şampuandan fıstık ezmesine kadar herhangi bir sıvı. İlaç ve bebek maması gibi bazı istisnalar vardır. Bununla birlikte, bagaj tarama teknolojisindeki gelişmeler, bazı bölgelerde 11 Eylül’den sonra uygulanan sıvı kuralının hızla kaldırılmasını tartıştı ama kesin bir sonuca varılmadı)

7- Kamp Gereçleri (tekrar kullanılamayan gaz tüpleri veya çadır kazıkları gibi)

8- Aletler ve elektrikli aletler (tüm elektrikli aletler kontrol edilmeli, lityum pilleri uçak içine alınmalıdır)

9- E-Sigaralar (E-Sigaranın tamamı kabin bagajınızda olmalıdır)

10- Tartışmasız, mühimmat ve mermiler en tehlikeli ürünlerdir. Hiçbir şekilde uçağa sokulamaz.