Ekonomi

En büyük yurtdışı borçlanma: Ziraat, Deutsche Bank'tan 1,75 milyar euroluk kredi sağladı

15 Aralık 2023 12:42

Ziraat Bankası Alman Deutsche Bank ile vadesi 5 yıla kadar uzatılabilecek şekilde 1,75 milyar euroluk dış finansman imkanı sağlayan kredi ve fonlama anlaşması imzaladı.

Türkiye'nin aktif en büyük bankası Ziraat Bankası, kredi kuruluşu Deutsche Bank AG'den 1,75 milyar euroluk (1,92 milyar dolar) kredi almaya çok yakın; bu da hükümetin daha ortodoks ekonomi politikalarına dönme çabası sırasında uluslararası firmaların ülkede iş yapma isteğinin erken bir işareti.

Bloomberg’de yer alan habere göre, devlete ait TC Ziraat Bankası A.Ş., krediyi küçük ve orta ölçekli işletmelere finansman sağlamak ve diğer amaçların yanı sıra yerli şirketlerin uluslararası ticaretini finanse etmek için kullanacak.

Anlaşma, bir Türk bankası tarafından gerçekleştirilen en büyük iki taraflı yurtdışı borçlanma olacak. Konunun özel olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, kredinin beş yıla kadar vadeli olacağını ve yakın zamanda imzalanacağını söyledi.

Anlaşma, hükümetin daha ortodoks para ve maliye politikaları benimsemeye başlamasıyla birlikte uluslararası bankaların Türk bankalarına kredi verme iştahında önemli bir değişime işaret ediyor.

Eski bir Merrill Lynch stratejisti olan Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanlığı ve Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevlerini üstlenmesinden bu yana Türkiye, gösterge faiz oranını 30 puan artırarak %40'a yükseltti ve bu hamle finans piyasaları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Geçtiğimiz ay Ziraat Bankası, kimliğini açıklamadığı iki yatırım bankasından 625 milyon dolar kredi sağladığını açıkladı.