Ekonomi

Emekli aylığı ve memur maaşları ne kadar olacak?

Ortaya çıkan enflasyon rakamına refah payı ve seyyanen zam eklenerek yeni maaşlar belirlenecek

03 Ocak 2024 09:41

Emekli ve memurlar, yasal düzenlemeye göre yılın iki döneminde maaş artışı yaşarken, Temmuz ayının ardından ortaya çıkacak olan 6 aylık enflasyon rakamı, emekli ve memurun 2024 yılında alacakları maaş için referans olacak.

TÜİK, yarın açıklayacağı aralık ayı enflasyonu ile birlikte Türkiye'nin yıllık enflasyonunu ve son 6 aylık enflasyon rakamlarını kesin olarak belirlemiş olacak. Bu rakamlar, emekli ve memurların maaşlarına yansıtılacak enflasyon payı için belirleyici olurken, söz konusu rakama refah payı ve seyyanen zamların eklenmesiyle birlikte emekli ve memurun 2024 yılında cebine girecek para kesinlik kazanacak.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, yarın açıklanacak enflasyon verisinin yüzde 3 ile 3.5 arasında değişiklik göstereceğini belirterek, sonuç olarak emekli ve memurlar için yıl sonu enflasyonun yüzde 38 çıkacağını duyurdu.

En düşük emekli aylığı 11 bin 250 TL olacak

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 38'lik zamma ek olarak refah payı alacağını belirten Erdursun, en düşük emekli maaşları içinse seyyanen bir artışın muhtemel olduğunu belirtti.

Erdursun, AKP hükümetinin 2009 yılından bu yana maaşlara yansıttığı refah payının bu yıl da uygulanacağını belirterek, yaklaşık yüzde 10 oranındaki refah payı eklemesiyle birlikte emekli maaşlarına yapılacak artışın yüzde 50 seviyelerine çekileceğini belirtti.

Halihazırda 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının da yüzde 50 oranında artırılmasının muhtemel olduğunu hatırlatan Erdursun, en düşük emekli aylığı için 11 bin 250 TL'yi işaret etti.

En düşük memur maaşı 33 bin lirayı geçecek

Memur ve emekli memurların durumunun farklı olduğunu vurgulayan Erdursun, bu kişilere ortaya çıkan enflasyon oranına ek olarak yüzde 9 oranında toplu sözleşme payı yansıtılacağını açıkladı. Bir başka deyişle memur ve memur emeklileri, refah payının da eklenmesiyle birlikte yüzde 50 oranının üzerinde bir zam almış olacak. Bu rakamlarla birlikte en düşük memur maaşı da 33 bin lirayı geçecek.