Dünya

Elon Musk, ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'a dava açtı: "Şirket yapay zekayı insanlığın yararı için geliştirme misyonunu kenara bıraktı"

Musk, şirketin tepe yöneticisi Sam Altman hakkında da dava açtı

02 Mart 2024 08:29

Elon Musk, kurucuları arasında yer aldığı OpenAI şirketi ile şirketin tepe yöneticisi Sam Altman hakkında San Francisco'da dava açtı.

Sosyal medya platformu X, SpaceX ve Tesla şirketlerinin sahibi Elon Musk, ChatGPT'yi geliştiren OpenAI şirketi ve şirketin tepe yöneticisi Sam Altman hakkında dava açtı. Musk, "şirketin en başta belirttiği, yapay zekayı kâr için değil, insanlığın yararı için geliştirme misyonunu bir kenara bıraktığını" iddia etti.

29 Şubat Perşembe günü açılan davada, Altman ve OpenAI'ın kurucularından Greg Brockman'in esasında "açık kaynaklı, kâr amacı gütmeyen bir şirket oluşturmak için Musk'a yaklaştığı" savunuldu.

"GPT-4'ün tasarımını sır gibi saklıyorlar"

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Elon Musk'ın avukatları, Microsoft'un desteklediği MSFT.O şirketinin odağının para kazanmak olmasının bu anlaşmayı ihlal ettiğini belirtti. San Francisco'da yargıya başvuran avukatlar, şirketin en gelişmiş yapay zeka modeli olan GPT-4'ün tasarımını 'tamamen bir sır' olarak sakladığını savundu.

Musk, 2015 yılında OpenAI şirketinin kurucuları arasında yer almış, 2018 yılında şirketin yönetim kurulundan ayrılmıştı. 2023 yılında OpenAI CEO'su Sam Altman'in kendisi de şirketin eski yönetim kurulu tarafından görevden uzaklaştırılmıştı. Kurul, şirketin "insanlığa fayda sağlayacak bir yapay zeka geliştirme misyonunu savunduğunu" ileri sürmüştü. Altman, daha sonra şirketin yönetimine geri dönmüştü.

ABD'nin The Washington Post gazetesinin 29 Şubat tarihli haberine göre, OpenAI, mart ayında bir dizi yeni ismi şirketin yönetim kuruluna katmayı planlıyor.