Dünya

Avrupa’da doğum oranları tarihinin en düşük seviyesine indi; Elon Musk’tan dikkat çeken uyarı geldi: Ya daha büyük aileler kuracaklar ya da yok olacaklar

Eurostat verilerine göre AB ülkelerinde doğurganlık oranı 1,38'e düştü, Türkiye’nin oranı ise nüfus yenilenme eşiğinin altında kaldı

14 Temmuz 2025 13:35

Güncelleme: 14 Temmuz 2025 20:26

Buse Yaşar

Tesla ve SpaceX'in sahibi milyarder iş insanı Elon Musk, Avrupa genelinde son yıllarda düşüş gösteren doğurganlık oranlarına dikkat çekerek, "Avrupa'da insanlar daha büyük aileler kurmaya başlamazsa yavaş yavaş yok olacaklar" ifadesini kullandı. Peki AB'de doğum oranlarında son durum ne; Avrupa'da demografi ve doğurganlık, Türkiye ile kıyaslandığında ne durumda?

X hesabından yaptığı paylaşımda Avrupa ülkelerinde hızla düşen doğum oranlarına dikkat çeken 14 çocuk babası Musk, doğurganlık seviyelerinin tarihin en düşük seviyelerine ulaştığını ifade etti.

Musk, Avrupa genelinde doğum oranlarının alarm verdiğine ilişkin şu grafik üzerine yorumlarını kaydetti:

Avrupa'da demografi ve doğurganlık, Türkiye ile kıyaslandığında ne durumda?

Avrupa'nın resmi istatistiklerini paylaşan veri kurumu Eurostat, 2023 yılına ilişkin doğurganlık oranlarını paylaştı.

Eurostat verilerine göre, 2023 yılında Avrupa'nın doğurganlık oranlarında 60 yıl öncesine göre iki kat bir azalma mevcut.

Avrupa genelinde doğurganlık oranının 1.38 olduğu açıklandı.

AB'de doğum oranı tarihi olarak en düşük seviyelerde

Euronews'un 2024 yılında hazırladığı bir haberde, Avrupa'nın bir krizde olduğu, şu cümlelerle aktarılmıştı:

"AB'de canlı doğum sayısı 1960 yılından bu yana ilk kez 4 milyonun altına düşerek dünyadaki en düşük doğurganlık oranlarından birine sahip oldu."

Euronews'un da Eurostat verilerinden faydalanarak, 1960 ile günümüz canlı doğum sayılarını görselleştirdiği grafik şu şekilde:

Avrupa ülkeleri arasındaki doğurganlık oranları da ciddi farklılıklar gösteriyor

Bununla birlikte Avrupa ülkeleri arasındaki doğurganlık oranlarında da ciddi farklılıklar olduğu dikkat çekti.

Eurostat'a göre, 2022 yılında kadın başına düşen canlı doğum sayısını yansıtan doğurganlık oranı, Fransa'da 1,79 olurken, Malta'da 1,08 oranında seyretti. Türkiye'de doğurganlık hızı, nüfus yenileme düzeyinin altında gerçekleşti

Bu oran, Türkiye için TÜİK tarafından son güncel verilerin açıklandığı 2023 adına 1,51 olarak açıklanmıştı. Açıklanan bu veri, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10'un altında kaldığına işaret etmişti.

Türkiye ile çeşitli Avrupa Birliği ülkelerinin doğurganlık hızlarının karşılaştırıldığı grafik ise aşağıda yer alıyor:

Her ne kadar Avrupa'nın üzerinde bir yüzdesel doğurganlık hızına sahip olsa da Türkiye de yaşlanan nüfusun etkisi ile gelecekte nüfus, demografi ve toplumsal problemler yaşama riski ile karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler'in hazırladığı, Avrupa genelinde doğurganlık oranlarına ilişkin bir başka grafik de şu şekilde:

 

Monaco, 40 bin kişilik nüfusu ile Türkiye ve Avrupa genelinden daha yüksek bir doğurganlık hızına sahip

Grafiğe ilişkin ilgi çeken bir veri Monaco'ya ilişkin. 40 bin kişilik bir nüfusa sahip olan kent, 2,1'lik bir oran ile Türkiye ve Avrupa genelindeki tüm ülkelere kıyasla daha yüksek bir doğurganlık hızına sahip.

Bunun nedeni az sayıda insanla beraber, çok yüksek gelire sahip hane halklarının oranı olarak ifade edildi.