Politika

Ekrem İmamoğlu'nun, Anıtkabir Aslanlı Yol'da konuşma yapması engellendi: "Bunun için izin alınması gerekiyor"

06 Nisan 2024 10:56

T24 Haber Merkezi

31 Mart yerel seçimlerinde yeniden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, Anıtkabir ziyaretinde Aslanlı Yol'da eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte yürürken, konuşma yapmak istedi. Görevli askerler, İmamoğlu'nun konuşmasına "Bunun için izin alınması gerekiyor" diyerek, müdahale etti. 

İBB Başkanı İmamoğlu, İstanbul'da seçimi kazanan 26 CHP'li belediye başkanı ile birlikte Anıtkabir'i ziyaret etti.

İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, ilçe belediye başkanları ve eşi Dilek İmamoğlu ile birlikte Aslanlı Yol'da yürürken, bir kameranın kendisini çektiğini fark etti. “Ata’nın huzurundasınız. Ne hissediyorsunuz” sorusuna “Onurla, onurla. Bugün aslında İBB bünyesinde hem meclis grubumuz hem de bürokrasi temsilcilerimiz, içinde 26 belediye başkanımız var, eşleri var. Birlikte Ata’mızın huzuruna yürüyoruz” sözleriyle cevap veren İmamoğlu, Anıtkabir Komutanlığı’na bağlı askerler tarafından uyarıldı. İmamoğlu'nun konuşması yarıda kesilirken, askerler, “Bunun için Milli Savunma Bakanlığı’ndan izin alınması gerekiyor. Görüntüyü durduralım” dedi. Ekrem İmamoğlu, kısa bir duraksamanın ardından, "Tamam, peki. Bilmiyorduk" diyerek, yürümeye devam etti. İmamoğlu, sözlerini “İnşallah, layığıyla görevimizi hep birlikte yapacağız. İl Başkanımız ve eşimle birlikte geleneksel ziyaretimizi yapıyoruz” diyerek noktaladı. 

Çıkışta ikinci kez uyarıldı

İBB Başkanı İmamoğlu, çıkışta da benzer bir müdahaleyle karşı karşıya kaldı. Basın mensuplarının yönelttiği sorulara cevap veren İmamoğlu, “Büyük bir onur ve gururla buradayız. Türkiye’nin en büyük şehri İstanbulumuzu...” ifadelerini kullanırken, askerler tarafından tekrar uyarıldı. Askerler, “Burada demeç verilmesi yasak” uyarısını yaptı. İmamoğlu, uyarıları dikkate alarak, konuşmayı durdurdu ve beraberindeki heyeti de Anıtkabir kurallarına uymaya davet etti.

 

Daha sonra mozoleye çelenk bırakan İmamoğlu, saygı duruşunun ardından Anıtkabir Özel Defteri’ni imzaladı.

İmamoğlu, deftere şunları yazdı:

"CHP'yi 47 yıl sonra birinci parti konumuna taşımanın gururunu yaşıyoruz"

''Büyük Atatürk; Fatih Sultan Mehmet Han’ın milletimize kazandırdığı, yüksek şahsiyetiniz önderliğinde kahraman Türk ordusunun işgalden kurtardığı, en değerli mirasımız İstanbul’u yönetmek üzere İstanbullular tarafından yeniden görevlendirilmenin onuruyla manevi huzurunuzdayım. Yol arkadaşlarımız ve aziz milletimizle birlikte çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında, kurucusu olduğunuz CHP’yi 47 yıl sonra Türkiye’nin birinci partisi konumuna taşımanın gururunu yaşıyoruz. Halkımızın bizlere verdiği görev ve sorumluluğun bilincindeyiz. Çağdaş, halkçı, kapsayıcı ve tüm demokratik süreçleri işleten 21’inci yüzyılın yerel yönetimler anlayışını başarıya ulaştırmak için durmaksızın çalışacağız. Yolumuzu aydınlatmaya devam eden ilkelerinizin, aklın ve bilimin ışığında ilerleyerek kentlerimizi daha güzel yarınlara halkımızla birlikte ulaştıracağız. Halkçı ve sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini sunarak, yerelden başlayarak Türkiye’yi dünyanın örnek demokrasileri arasına taşıyacağız. Emanetiniz emin ellerdedir. Ruhunuz şad olsun.”