Ekonomi

Ekonomim yazarı Özatay: Üçüncü çeyrekte Türkiye ekonomisi daralabilir

29 Kasım 2022 08:54

Ekonomim yazarı Fatih Özatay, yazısında şunları belirtti:

"OECD endeksinin üçüncü çeyrekte (bir yıl öncesinin aynı dönemine kıyasla) artış oranı yüzde 4.3; önemli bir yavaşlamaya işaret ediyor. Çarşamba günü açıklanacak GSYH bu oranda artsa, ikinci çeyreğe göre ekonomimizin yüzde 0.1 oranında daraldığı anlamına gelecek. Kısacası, OECD verisi üçüncü çeyrekte bir çeyrek öncesine kıyasla GSYH’nin yaklaşık yatay bir seyir izlediğini ima ediyor.

Durgunluğun dördüncü çeyrekte de sürdüğü anlaşılıyor. Kasım ortasına kadar olan OECD verisi, dördüncü çeyrekte yıllık GSYH artışının yüzde 2-3 aralığına düşebileceğini ima ediyor. Keza elektrik tüketimi son çeyreğin ilk iki ayında yine bir yıl öncesine kıyasla azalmaya devam etti. Ekim ayında ihracatta da düşüş var. Üstelik Avrupa ekonomisi belirgin biçimde yavaşlıyor; ihracat açısından iyi haber değil. Tüm bu olumsuz göstergelere bir de reel kredi daralmasını ve krediye erişim sorununun çokça dile getiriliyor olmasını eklemek gerekir.

Bu çerçevede, bir çeyrek öncesine kıyasla sadece üçüncü çeyrekte değil, son çeyrekte de GSYH’nin sınırlı ölçüde azalması olasılığı var. İkinci yarıdaki bu durgunluğa karşın, tüm 2022 yılı dikkate alındığında 2021’e kıyasla ekonomimizin yüzde 5.2 civarında büyüyeceği anlaşılıyor."

Yazının tamamı için tıklayınız