Ekonomi

Ekonomim yazarı Oğuz: BDDK, zenginin konut limitine enflasyon düzenlemesi getirdi

27 Şubat 2023 09:02

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, BDDK'nın konut kredilerinde limitleri güncellemesi için "Konut fiyatlarının zirve yaptığı bir ortamda konut kredisi limitlerinin güncellenmesi asgari ücretle geçinenlerin kira öder gibi konut kredisi ödemesi mümkün değilken, bankaların zengin müşterilerine özel kredi limitleri sunması ne kadar adil?" değerlendirmesini yaptı.

Oğuz, yazısına "Zengine kaynak aktarmak için adeta çırpınanlar, acaba dar gelirliye konut edindirmek için hiç mi fikir geliştirmez? Yoksa 'onlardan umudu kestik, kendi zenginlerimizi rahatlatalım yeter' mantığı mı bu?" diye devam etti.

Şeref Oğuz, "Ülkede zenginler her gün daha zengin hale gelirken fakirler de daha fakir hale geliyor. Enflasyonla mücadeleyi sanki 'varsıllar için' uygular hale gelmiş bir yönetim söz konusu" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), cuma günü konut alımında kullandırılabilecek azami kredi tutarı ve oranlarında değişikliğe gitmişti.

BDDK, daha önce 2 milyon lira ve altında olan konutlar için belirlediği yüzde 90'a kadar kredi kullanım sınırını 5 milyon lira ve altında olan konutlar şeklinde güncelledi. Yeni limitlere göre değeri 5 milyon TL'nin altında olan birinci el konutlarda enerji sınıfına göre değerin yüzde 80 ile 90'ı arasında azami kredi kullanılabilecek.

5 milyon ile 10 milyon TL arasındaki birinci el konutlarda enerji sınıfına göre yüzde 70 ile yüzde 80 arasında azami kredi kullanılabilecek.

Yazının tamamı için tıklayın 

TIKLAYIN: BDDK, konut kredilerinde limitleri güncelledi: 5 milyon liranın altındaki konutlar için yüzde 90’a kadar kredi kullanılabilecek