Ekonomi

Ekonomim yazarı Oğuz: Ekonomide ne söylendiyse tam tersi gerçekleşti

03 Ocak 2023 09:02

Ekonomim gazetesi yazarı Şeref Oğuz, "Heterodoks" ekonomi politikasının, "doğarken öldüğünü" belirtti. Oğuz, cenazesinin ise seçimden sonra muhalefet ve iktidarın elbirliğiyle kaldırılacağını söyledi.

Oğuz, ekonomideki veriler üzerinden, "Türkiye Ekonomi Modeli'nin bir yılını değerlendirdi. Oğuz, şu ifadeleri kullandı:

"Aradan 1 yıl geçti; önümüze konulan Heterodoks pusulasının meğer biz yanlış ucuna bakıyormuşuz. Ne söylendiyse tam tersi gerçekleşti. Cari fazla derken cari açık yaşadık. İhracat; %12,9 artışla 254,2 milyar $ olurken, ithalat; %34,3 artışla 364,4 milyar $’a tırmandı. Dış ticaret açığı ise %138 artışla 110,2 milyar $ oldu.

Sahi; biz nerede yanlış yapmıştık? Herkes Mersin’e giderken bizim tersine gitmemiz mi? Faizi indirmek için dahi faiz artışı gerekirken tek haneye insin saplantımız mı? Yoksa altın yumurtlayan tavuğumuz ihracatın dövizine el koyma ısrarı mı? Seçim ekonomisi diye enflasyonla mücadeleyi boşlamamız mı?

Orhan Gencebay’ın çıkışı; 'bir teselli ver' ile olmuştu. Sonrası; o yılların sancılarının arabesk ifadesi üzerinden geldi; 'ben doğarken ölmüşüm'. Ancak izleyen süreçte şartlar daha iyiye dönüşünce bu defa 45’likten şu melodi geliyordu kulaklarımıza; 'yıkılmadım, ayaktayım.'

Yıkılmadık, ayaktaydık ama, 'ne çektiğimi bir de bana sor' mırıldanması dudağımızdan eksik olmadı. Şimdi dilimize dolanan Heterodoks türküsüne arabesk tarzda yorumum şudur; 'zaten doğarken ölmüştü'. Peki ya cenazesi? Onu seçimden sonra muhalefet ve iktidar elbirliğiyle kaldıracak."

Yazının tamamı için tıklayın