Seçim 2024

Ege'de seçim kapışması: Parti değişikliği turistik ilçede kargaşa yarattı

Son kararı Yüksek Seçim Kurulu verecek

27 Şubat 2024 15:22

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, yerel seçimlere kısa bir süre kala, iki adayın parti değiştirmesi siyasi rekabeti kızıştırdı.

Demokrat Parti'den istifa ederek CHP'ye katılan Mesut Ergin ile CHP'den ayrılıp Demokrat Parti'ye geçen eski Belediye Başkanı Rahmi Gençer arasındaki mücadele dikkat çekiyor. Rahmi Gençer'in Demokrat Parti'ye geçişinin, geç istifa ettiği gerekçesiyle iptal edilmesi üzerine, DP il seçim kurulunun kararına itiraz ederek Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu.

"Başvurumuzu yaptık"

Demokrat Parti'nin Ayvalık Belediye Başkan adayı ve eski Belediye Başkanı Rahmi Gençer, adaylık sürecine ilişkin Sözcü'den Emin Özgönül'e yaptığı açıklamada "30 Ocak'ta CHP üyeliğinden istifa ederek Demokrat Parti'ye katıldım. Demokrat Parti de beni Ayvalık Belediye Başkan adayı olarak ilan etti ve başvurumuzu yaptık," dedi. Ancak CHP'nin, kendi adayını ilan ettikten iki gün sonra, Gençer'in CHP'den istifa edip başka bir partiden aday olamayacağı gerekçesiyle ilçe seçim kuruluna itirazda bulunduğunu belirtti.

Gençer, "CHP, istifamın kendi adaylarını ilan etmeden önce yapılması gerektiğini iddia etti. Bu, antidemokratik bir talep. İlçe seçim kurulu itirazı reddetti, fakat il seçim kurulu itirazı kabul etti. Şu anda Yüksek Seçim Kurulu'na itirazımızı yaptık ve sonucu bekliyoruz," şeklinde konuştu. Bu durum, Ayvalık'taki seçim yarışında yaşanan tartışmaları ve demokratik süreçlerle ilgili endişeleri gündeme getirdi.

Mersin Tarsus'ta da benzeri yaşandı

Mersin’in Tarsus ilçesinde de benzer bir durum yaşandı. CHP’den Memleket Partisi’ne geçerek yeniden aday olan Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın adaylığı İlçe Seçim Kurulu’na yapılan itiraz sonucu düşürüldü.

Bozdoğan’ın da CHP adayı açıklanmadan önce partiden istifa etmediği için başka partiden aday olamayacağı savunuldu.

Bozdoğan hakkındaki son kararı da YSK verecek.