Dünya

Edward Snowden ABD'nin 'derin devletini' anlattı

2013 yılından bu yana Rusya'da yaşayan eski NSA çalışanı, derin devletin ömür boyu farklı hükümetlere çalışan bürokratlar olduğunu söyledi

24 Ekim 2019 10:50

T24 Dış haberler

ABD'nin kamu aleyhine faaliyetlerini deşifre ederek dünyada büyük yankı uyandıran eski Amerika Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden, ABD'nin derin devletinin "kariyeri boyunca hükümette görev yapan isimler olduğunu" söyledi.

Komedyen ve sunucu Joe Rogan'a konuşan Snowden, "En basit haliyle derin devlet kariyeri boyunca hükümette olanlardır. Başkanlardan daha uzun süre makamlarda kalanlardır. Cumhuriyetçilerle çalışmışlardır, Demokratlarla çalışmışlardır. Çok da umurlarında olmaz, aynı brifingi defalarca verirler ve kendilerini bu konuda geliştirirler. Eski NSA çalışanı, bu bürokratların her yeni başkana "aslında talep olan ricalarını" gerçekleştirmeleri için baskı yaptığını da ifade etti.

Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'a açılan azil soruşturması sonrası ABD'de muhafazakar mecralar tarafından sıkça kullanılan 'derin devlet' söylemi hakkında üretilen komplo teorileriyle alay ederek, gerçeğin aslında "çok daha basit olduğunu" söyledi.

Snowden ayrıca John F. Kennedy'den bu yana bütün ABD başkanlarının ülkesinin istihbarat servisinden korktuğunu söyledi. Eski NSA çalışanı, istihbarat çalışanlarının başkanlar için sıkıntı yaratacak şeyleri ortaya çıkarabileceğini, başkanların da bunu bildiğini ifade etti.

2013 yılında Moskova'ya sığınan Snowden, buradaki çoğu kişinin onu tanımadığını, o yüzden sokaklarda yürüyebildiğini, restoranlara gidebildiğini, metroyu kullanabildiğini ve normal sayılabilecek bir hayat yaşayabildiğini söyledi.

Snowden geçmişte kendisine adil yargılanma sözü verilirse ABD'ye döneceğini bildirmişti.