Kültür-Sanat

Edebiyat ve gastronomi | Ödüllü kitabevi Minoa’da, Macar şair Sándor Petőfi’nin 200. yaşı şerefine Macar yemekleri yapılacak

19. yüzyılın en büyük Macar şairi kabul edilen Sándor Petőfi’nin doğumunun 200. yılı şerefine, Minoa Kitabevi Akaretler’de bir edebiyat ve gastronomi gecesi düzenleniyor.

24 Nisan 2023 15:01

Macar özgürlük hareketinin sembol ismi şair Sándor Petőfi’nin anısına 3 Mayıs Çarşamba 19.30'da, Macar Kültür Merkezi’nin desteğiyle bir edebiyat ve gastronomi etkinliği düzenleniyor.

İstanbul Akaretler'deki bağımsız kitabevi ve kafe Minoa'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek 'Bir Şair Masası' etkinlikte şairin en sevdiği yemekleri kültür merkezinin gastro diplomatı, şef Ágnes Tóth hazırlayacak.

Budapeşte’den gelen 200 yıllık lezzetlerin paylaşılacağı gecede, Petőfi’nin birçok şiirini Türkçeye kazandıran ve besteleyen şair-müzisyen Onur Toparlak da şairin şiirlerinden örnekler verecek.

TIKLAYIN | Agnes Toth anlatıyor: Macar Dışişleri'nden Atatürk'e ve Antep'in esnaf lokantalarında staja uzanan 'lezzetli' bir tersine göç hikâyesi




Türk ve Osmanlı Mutfağı konusunda da deneyimli şef Ágnes Tóth’un şair Sándor Petőfi’nin şerefine hazırladığı menü şöyle:

"Kaz içyağı kullanılan çıtır hamurlu hafif poğaça (Tepertős pogácsa) başlangıç olarak sunulacak. Geleneksel bir çorba olarak dana eti, sebze ve özel eriştesiyle (Marhahúsleves) hazırlanıyor. Şef, ara sıcak olarak lor peynirli ve dana baconlı makarnayı (Túrós tészta szalonnával), ana yemek olarak ise hardallı dana eti çıtır soğanla ve mısır irmiği topları ekşi krema ile (Hagymás rostélyos, juhtúrós kukoricagombóc) sunacak. Yemek, kahveli, mascarponeli pandispanya ile tamamlanacak. Minoa’da Bir Şair Masası etkinliğinde şef ve gastro diplomat Ágnes Tóth tüm yemeklerin özelliklerini, tarihini, Türk gastronomisi ile olan ortak noktalarını da anlatacak."

Sándor Petőfi

Londra Kitap Fuarı’nın her yıl düzenlediği “Uluslararası Mükemmeliyet Ödülleri” 2023'te 'Yılın Kitabevi' kategorisinde Türkiye’den ödüle layık görülen Minoa Kitabevi'nde gerçekeleşecek etkinliğin detaylarına Macar Kültür Derneği Instagram adresinden ulaşılabilir.