Kültür-Sanat

Ebru Ceylan, 77. Cannes Film Festivali jüri üyeleri arasında

29 Nisan 2024 10:45

Dünyanın en prestijli film festivallerinden Cannes Film Festivali'nin Altın Palmiye Jürisi açıklandı. Dokuz kişilik jüri kadrosunda Türk yönetmen ve senarist Ebru Ceylan da bulunuyor.

Jüri başkanlığını ABD'li yönetmen, senarist ve oyuncu Greta Gerwig üstleniyor. Jüride, geçtiğimiz yıl 'Killers of the Flower Moon' filmiyle dikkat çeken Amerikalı oyuncu Lily Gladstone, Fransız oyuncu Eva Green, Lübnanlı yönetmen ve senarist Nadine Labaki, İspanyol yönetmen ve senarist Juan Antonio Bayona, İtalyan aktör Pierfrancesco Favino, Japon sinemacı Kore-eda Hirokazu ve Fransız oyuncu Omar Sy gibi sinema dünyasının önemli isimleri yer alıyor.

Ebru Ceylan ve Cannes Film Festivali

Ebru Ceylan, 2014 Altın Palmiye ödüllü "Kış Uykusu" filminin ortak yazarlarından biridir. Ankara doğumlu olan Ceylan, küçük yaşlarda fotoğraf çekmeye başladı ve hem yurt içinde hem de yurt dışında çeşitli sergilere katıldı. İstanbul'da sinema eğitimi aldıktan sonra ilk kısa filmi "Kıyıda", 1998 yılında Cannes Film Festivali'nde yarıştı.

Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan'ın "Uzak" (2002) ve "İklimler" (2006) gibi filmlerinde oyuncu ve sanat yönetmeni olarak çalıştı. "Üç Maymun" (2008), "Bir Zamanlar Anadolu'da" (2011), "Kış Uykusu" (2014), "Yabani Armut Ağacı" (2018) ve "Kuru Otlar Hakkında" (2023) filmlerinde de ortak yazar olarak görev aldı. Ayrıca, çeşitli edebiyat ve sanat dergilerine öykü ve makaleler yazmaya devam etmektedir.