Sağlık

“E-sigara içenlerin çoğu tütünü bıraktı”

Bazı uzmanlar e-sigaraların insanları, sigara alışkanlıkların vazgeçirmediğini aksine sigaraya özendirdiğini söylüyor

10 Mayıs 2017 02:38

İngiltere'de elektronik sigara içenlerin yarıdan fazlasının tütün kullanımını tamamen bıraktığı ortaya çıktı.

Sigarayla mücadele eden "Action on Smoking and Health" örgütünün 12 bin yetişkin üzerinde yaptığı ankete göre yaklaşık 1,5 milyon e-sigara kullanıcısı artık tütün kullanmıyor. E-sigara kullanıcılarının yaklaşık 1,3 milyonu ise tütün kullanmayı sürdürüyor.

E-sigaradaki artışa rağmen İngiltere'de 9 milyon kişi hala tütün bağımlısı.

2012 yılında sayıları 700 bini bulan e-sigara kullanıcılarının bugünkü sayısı ise yaklaşık 2,9 milyon.

E-sigara kullanımının en önemli nedeni ise sigara alışkanlığını bırakabilmek.

Bilim insanları e-sigara kullanıcılarının zehirli maddelere maruz kalmasının tütün kullanan kişilerden çok daha düşük olduğunu söylüyor.

'Harika haber ancak ...'

Örgütün üst düzey yöneticisi Deborah Arnott, e-sigarayla ilgili sayıların "harika haber" olduğunu ancak e-sigaraya geçme oranının tavan yaptığını ve bundan sonra büyümesinin yavaşlayacağını söyledi.

Sigara içenlerin üçte birinden fazlası e-sigarayı hiç denemedikleri için güvenlik ve bağımlılık konusunda endişeler sürüyor.

Araştırmaya göre insanların yüzde 26'sı e-sigaraların en az tütün kadar zararlı olduğunu düşünüyor. E-sigaranın daha az zararlı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 13.

Londra'da Kings College Üniversitesi'nden tütün bağımlılığı üzerine araştırmalar yapan Profesör Ann McNeill, "Sigara kullananların e-sigaranın çok daha az zararlı olduğunu anlaması önemli. 1,3 milyon e-sigara kullanıcılarının sigarayı bırakması lazım" dedi.

Hem tütün sigarası hem de e-sigara kullananlar ise akciğer kanseri, bronşit ve diğer göğüs hastalıklarına daha fazla maruz kalıyor.

Ancak bazı uzmanlar e-sigaraların insanları, sigara alışkanlıkların vazgeçirmediğini aksine sigaraya özendirdiğini söylüyor.