Gündem

Düzce Belediye Başkanı "Düzce yatay mimarinin en güzel örneğidir" dedi; CHP yalanladı: "Denetim yapılmıyor, her yere gökdelenler dikilmektedir"

"Kentsel dönüşüm adı altında rant odaklı dönüşüm gerçekleştirilmektedir"

12 Kasım 2022 00:39

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, 12 Kasım 1999'da meydana gelen 7.2'lik depremin yıl dönümünde açıklama yaptı. Özlü, "Valiliğimiz ve belediyemiz iş birliği içinde yeniden inşa edilen şehrimizde kurallara uygun yapılaşmaya büyük özen göstermektedir. Cumhurbaşkanımızın sürekli telkinde bulunduğu 'yatay mimarı' konusunda da Düzce bölgesinde örnek teşkil eden nadir şehirlerden biri halindedir" dedi. CHP Merkez İlçe Başkanı Özcan Dağıstanlı ise, "Kuralsızlık o kadar büyüdü ki, yeni yapılaşmaya açılan Konuralp Mahallesi'nde kat sınırlaması da kalkmış her yere gökdelenler dikilmektedir" dedi.

Gazete Duvar'dan Atilla Gösterişli'nin haberine göre; 1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım olmak üzere iki şiddetli depreme maruz kalan Düzce’de yapılaşmaya ve yapı stoklarına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Düzce Depremi'nin 23’üncü yıl dönümünde açıklama yapan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, şehirde ‘kurallara uygun’ yapılaşmaya önem verdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Şehrimizde meydana gelen yıkım ve hasarın ardından bugün 23 yıl geçti. Bu süre zarfında şehrimizde depremin izlerini silmeye çalışmakla kalmadık, vatandaşımızın afet bilincini geliştirmek için gereken her adımı attık. Valiliğimiz ve belediyemiz iş birliği içinde yeniden inşa edilen şehrimizde kurallara uygun yapılaşmaya büyük özen göstermektedir. Cumhurbaşkanımızın sürekli telkinde bulunduğu 'yatay mimarı' konusunda da Düzce bölgesinde örnek teşkil eden nadir şehirlerden biri halindedir. Ülkemizin, Düzce’mizin deprem bölgesi olduğu gerçeğini unutmadan, tedbirlerimizle çalışmaya devam ediyoruz, edeceğiz.”

"Orta hasarlı binaların kontrolü, denetimi yapılmıyor"

Düzce Belediyesi'nin yapılaşma konusunda tamamen ‘kuralsız’ hareket ettiğini ifade eden CHP Merkez İlçe Başkanı Özcan Dağıstanlı, "Belediye depremden sonrası yıllarda kat adedini 2-3 katla sınırlandırmış, sonrasında ise bu kuralı hiçe sayarak kat adedini 4-5’e çıkarmıştır. Kuralsızlık o kadar büyüdü ki, yeni yapılaşmaya açılan Konuralp Mahallesi'nde kat sınırlaması da kalkmış her yere gökdelenler dikilmektedir" dedi.

Şehir içinde 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden kalan ağır hasarlı binaların yıkılmadığını da hatırlatan Dağıstanlı bu konuda da şu görüşlere yer verdi:

"Orta hasarlı binaların kontrolü, denetimi yapılmıyor. Ağır hasarlı, yıkılması gereken çok katlı binaların altında iş yerleri açık, çalışıyor. Şehir içinde yıkılan binaların arsaları ya gelişigüzel, bakımsız halde ya da otopark alanı haline gelmiş durumda. Belediyenin açıkladığı şekilde kontrol ettiklerini iddia ettikleri kural bu mudur?"

"Kentsel dönüşüm adı altında rant odaklı dönüşüm gerçekleştirilmektedir"

İnşaat Mühendisleri Odası Düzce Şube Başkanı Ayşe Emiroğlu da yaptığı yazılı açıklamada, deprem sonrası oluşturulan kentsel dönüşüm projelerine değindi. Bu projelerin toplumun konut ihtiyaçlarını karşılamadığını belirten Emiroğlu, "Kentsel dönüşüm adı altında mühendislik, mimarlık ve şehir planlama disiplinlerinin teknik ve bilimsel gereklilikleri ile toplumun ihtiyaçları, sosyo-ekonomik yapısı dikkate alınmadan rant odaklı dönüşüm gerçekleştirilmektedir. Kentlerin tarihi ve doğal dokusu yok edilmektedir” dedi.