Dünya

Dünyanın en yaşlı köpeğinin unvanı elinden alındı

23 Şubat 2024 09:18

T24 Dış Haberler

Köpek Bobi, gerçek yaşıyla anlaşmazlıklar nedeniyle ölümünden sonra dünyanın en yaşlı köpeği unvanı geri alındı. 

Guinness Dünya Rekorları (GWR), geçen yıl ölen yaşlı köpeğin iddia edildiği kadar yaşlı olduğuna dair kanıt bulunamadığını açıkladı. Kuruluş, Bobi'nin yaşını kanıtladığı iddia edilen mikroçipin, verilen unvanın verilmesi için yeterli kanıt olmadığını söyledi. GWR, yeni rekor sahibinin hangi köpek olduğunu da henüz belirlemediğini belirtti. 

Bobi, Portekiz'den bir Alentejo Çoban Köpeği. Bu cins genellikle yaklaşık 12-14 yıl yaşıyor. Ancak Bobi ödüle layık görüldüğünde 30 yaşında olduğu iddia edilmişti. Bobi Ekim 2023'te, 31 yıl 165 günlük yaşındayken öldü.

GWR, Bobi'nin yaşını kanıtlamada güvenilirliği konusunda şüphelerin ortaya çıkmasının ardından geçen ay unvanı kanıtlamak için kullanılan kanıtlarla ilgili bir soruşturma başlattı.

GWR şunları söyledi: "Elimizde Bobi'nin doğum tarihini kesin olarak kanıtlayabilecek kesin bir kanıt yok. Şu anda elimizde kesin bir kanıt olmadığı için Bobi'yi rekor sahibi olarak tutamayız."

Bobi'nin sahibi Leonel Costa rekorun kaldırılmasıyla ilgili yorum yapmadı ancak daha önce köpeğin yaşının doğruluğuyla ilgili şüphelerin "asılsız" olduğunu söyledi. 

Geçtiğimiz ay Kraliyet Veteriner Cerrahlar Koleji'nden Danny Chambers, Guardian'a yaptığı açıklamada veteriner meslektaşlarından "tek bir kişinin bile" köpeğin 31 yaşına kadar yaşadığına inanmadığını söyledi. 

Bundan önceki en yaşlı köpek, 1939 yılında 29 yıl beş aylıkken ölen Avustralyalı Bluey idi.