Dünya

Dünyanın en kötü millî takımı, 20 yıl sonra ilk zaferini hedefliyor

18 Mart 2024 15:10

T24 Dış Haberler

San Marino Milli Futbol Takımı'nın son maçını kazanmasının üzerinden 20 sene geçti. Bu 20 senede oynanan 136 karşılaşmada San Marino'nun zafere yaklaştığı anlar da oldu, ancak hayaller hep boşa çıktı. Normalde takımlar zaferleri nedeniyle kitlelere ulaşsa da, San Marino Milli Takımı maç kazanamadığı için dünyada tanındı.

Çevresi İtalya'yla çevrili bir ülke olan San Marino, FIFA sıralamarına göre dünyanın en kötü milli futbol takımına da ev sahipliği yapıyor. Takım, çıktığı 201 karşılaşmanın 192'sini kaybederken; tarihinde sadece tek galibiyet aldı. 

Dünyanın en küçük beşinci ülkesi olan San Marino, bu makus kaderini kırmak istiyor. Karayipler ülkesi Saint Kitts ve Nevis, bu hafta iki dostluk maçı için San Marino'ya gelecek. Saint Kitts ve Nevis, 210. sıradaki San Marino'nun 63 sıra yukarısında bulunuyor. 

Takımın kaptan Matteo Vitaioli'nin ilk kez milli formayı giymesinin üzerinden 17 yıl geçti, ancak oyuncunun hala ülkesiyle br galibiyeti bulunmuyor. 91 kere ile San Marino için en çok milli olan futbolcu olan Vitaioli, BBC'ye yaptığı açıklamalarda yaklaşan karşılaşmayla ilgili olarak, "Burada bir zafer ülkemin milli takımının tarihine geçmem anlamına gelir. Bu yüzden en büyük hedef bu" dedi. 

Vitaioli, "Elimde bir iz bırakma fırsatı var, elimden alınamayacak bir şey. 2050'de ve ötesinde hatırlanır bu; çünkü tarihimizde çok az zafer var" dedi. 

San Marino'nun tarihindeki tek galibiyet, 2004 Nisan'da Lihtenştayn'a karşı kazandığı 1-0'lık maç. O karşılaşmada tek golü, 8 golle ülke tarihinin en golcüsü olan Andy Selva atmıştı.