Dünya

Dünyanın dikkati İran-İsrail krizine kayarken Gazze'de ölü sayısı 34 bini geçti

21 Nisan 2024 08:29

T24 Dış Haberler

İsrail'in Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 34 bini aştı. Gazzeli yetkililer, ölülerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu söylüyor.

Gazze'de ölü sayısı bu ağır eşiği ateşkes umutlarının iyice düştüğü ve dünyanın dikkatinin İsrail ile İran arasındaki tırmanmaya kaydığı bir dönemde aştı. 

Gerçek ölü sayısının 34 binin üzerinde olduğu düşünülüyor. Açıklanan sayılara bombardımanlarda yıkılan evler, dükkanlar, sığınaklar ve diğer yapıların altında kalan ve henüz cesetlerine ulaşılamayan kişiler dahil edilmiyor.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre saldırılarda ayrıca 77 bin kişi yaralandı. 

Bakanlık açıklamalarında ölülerden kaçının sivil ve kaçının Hamas üyesi olduğuna dair bir açıklama yapmıyor. İsrail ordusu ise şu ana kadar 13 bin militan öldürdüğünü iddia ediyor.

İsrail ve Hamas arasında ateşkes için arabulucular aracılığıyla yürütülen görüşmeler fiilen durmuşken İsrail, Gazze'de henüz asker göndermediği tek nokta olan Refah'a girmeyi planladığının sinyallerini verdi. 

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in sivilleri koruyacak güvenilir planları olmadığı sürece Refah'a girmemesi gerektiğini belirtti. G7 ülkeleri de cuma günü Refah'a tam teşekküllü bir operasyona karşı olduklarını belirtti.