Medya

"Dünyada en çok uyarlanan diziler; Türkiye ilk sıralarda"

Şahsiyet dizisi

06 Temmuz 2023 15:32

Yazar, müzisyen Sina Koloğlu, Türkiye'deki dizilerin dünyada uyarlanan diziler sıralamasında ilk sıralarda yer aldığını yazdı. 

K7 Media'nın uyarlama program ve dizi üretimi üzerine bir araştırma yaptığını belirten Koloğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:
 
"2020-2022 yılları arasında uyarlanmış formatlar üreten ülkeler açısından, İngiltere 40 uyarlama ile başı çekiyor. Onu İsrail (30), Güney Kore (24), Amerika Birleşik Devletleri (16), Türkiye (14) ve 10'ar uyarlamayla Arjantin ve Japonya izliyor.
 
Yani Türkiye, uyarlama dizi üretiminde de hatırı sayılı ülkelerden biri konumunda. Mesela Umutsuz Ev Kadınları, Anne, Kadın gibi yabancı dizilerin uyarlamaları orijinallerinden çok daha büyük ilgi gördü. Kendi dizilerimizin uyarlamaları da son dönemde büyük bir ivme kazandı diyebiliriz. Aşkı Memnu Fatmagül'ün Suçu Ne, Ezel, Suskunlar, Elif, Paramparça, Son, Kara Para Aşk, Ufak Tefek Cinayetler, Yargı, Şahsiyet ilk akla gelenler.
 
Arap dünyasının en önemli medya kuruluşu MBC ile Ay Yapım ve Med Yapım' ın yaptığı anlaşma 'uyarlama' ivmesini daha da arttıracak gibi görülüyor. Güllerin Savaşı ve Sadakatsiz uyarlamaları yapıldı, ardından Yasak Elma da gelecek. Yani bütünü içinde baktığımızda Türkiye, 'uyarlama dizi ihraç eden ülkeler' arasında önemli bir yere sahip olmaya devam ediyor."