Bilim / Teknoloji

Dünyada bir ilk: Salep orkidesi tohumdan üretilebilecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde yapılan topraktan orkide üretme çalışmaları başarılı sonuçlar verdi

03 Ekim 2019 18:13

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Özdener Kömpe'nin başında bulunduğu ve Prof. Dr. İbrahim Özkoç ile Dr. Vildan Akın Mutlu'dan oluşan ekip, tohumdan çimlendirilemeyen ve üretimi için maliyeti yüksek yumrulara ihtiyaç duyulan salep orkidesinin toprak koşullarında tohumdan üretimi ile ilgili çalışmalarda başarılı sonuçlar aldı. 

Salep orkidesi artık tohumdan yetiştirilebilecek

Samsun Gazetesi'nin haberine göre, OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümünde yapılan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje olan '114Z218' çerçevesinde Biyoloji Bölümü hocaları  Prof. Dr. Yasemin Özdener Kömpe, Prof. Dr. İbrahim Özkoç ve Dr. Vildan Akın Mutlu tarafından geliştirilen yöntemle salep orkidesi artık tohumdan yetiştirilecek. 

Tohum tescili için başvuru yapılacak

Proje yürütücüsü Prof. Dr Yasemin Özdener Kömpe, "Türkiye’ de ilk kez toprak koşullarında hiçbir özel besi yeri ya da laboratuvar ortamı gerektirmeden tohumdan salep orkidesi üreten ekip olmaktan gurur duyuyoruz. Uyguladığımız yöntem ile orkide tohumları 15 günde çimlenirken, 2 ayda fide büyüyor. 6 ay içinde ilk yumrusu ve ikinci yılda da salep üretilebilecek özellikte yumruları oluşmaktadır. Dünyada ilk kez salep elde edilen orkideler tohum çimlenmesi yoluyla üretilip tekrar tohum elde edilmiştir ve bu yıl tohum tescili için başvuru yapılacaktır" diye konuştu.

Yüksek ücretler ödenmeden üretilecek

Projeye destek veren TÜBİTAK'a kendisi ve ekip arkadaşları adına teşekkür eden Kömpe, "Bu sonuç, yeni bir başlangıç oldu. Devam eden araştırmalarımız sonucunda salep amacıyla en fazla toplanan orkideleri de bu yöntem ile çimlendirip ilk yumruları aldık. Sadece salep orkidelerini değil aynı zamanda süs bitkisi olarak yurt dışından ithal edilen tropikal orkideleri de aynı yöntem ile üretebiliyoruz. Bu ayrıca umut ve gurur verici bir sonuçtur. Bu yıl saha denemelerine başlandı. Çok yakında salep üretimi için doğadan yumru toplamaya ya da bazı kişilerden derneklerden yüksek ücretler karşılığında yumru satın almaya gerek kalmadan üreticiler tarlalarında, bahçelerinde tohumdan salep orkidesini kolayca üretebileceklerdir" dedi.